Dünya pazarında Türk Kuruyemişi ve kuru meyve tercihi yükseliyor Dünya pazarında Türk Kuruyemişi ve kuru meyve tercihi yükseliyor

Borsa İstanbul’da yükseliş trendi devam ediyor. BİST 100 endeksi 9200 puan seviyelerinde seyrederken, BİST 50 8150, BİST 30 ise 9880 seviyelerinde işlem görüyor. 2023’ün sonlarına doğru ciddi bir değer kaybı yaşayan Borsa İstanbul’da kar satışları görülmüş ve endeks yaz aylarındaki güçlü primlenmesinin ardından değer kaybı görmüştü. Borsada Şubat 2024 itibari ile ise ciddi yükselişler görülüyor. Peki borsa yükselmeye devam edecek mi? Borsa geçtiğimiz aylarda sert düşüş yaşarken şuan neden yükseliyor? Uzman borsa hakkında en güncel hangi yorumları yapıyorlar? İşte o yorumlar:

BORSA YÜKSELMEYE DEVAM EDER Mİ?

Borsa İstanbul’da yükseliş trendi devam ederken yatırımcılar ve hisse senedi sahipleri, borsa ne kadar yükselecek ve borsa yükselmeye devam eder mi? sorularına yanıt arıyorlar. Uzmanlar, borsanın dolar karşısında halen ucuz olduğunu ve BİST 100 endeksinin henüz doları fiyatlamadığı yorumunda bulunuyorlar. Bu analizlere göre Borsa İstanbul’da yukarı yönlü bir beklenti bulunuyor. Fakat uzmanlar aynı zamanda yükseliş trendi devam ederken dönem dönem kar realizasyonlarından kaynaklı olarak düşüşler gözlenebileceğini de ifade ediyorlar. Bu durum karşısında da yatırımcıların temkinli olması gerektiğini ifade ediyorlar.

BORSA 2023 SONLARINA DOĞRU NEDEN DÜŞTÜ?

Borsa İstanbul’da 2023 yaz döneminde başlayan yükseliş trendi yılın sonlarına doğru sona ermiş ve aralık ayında endeks düşüş göstermişti. Uzmanlar bu dönemde ciddi bir kar realizasyonu yaşandığını ifade ettiler ve yabancı yatırımcıların da hisselerini satmasının endekste gerilemeye yol açtığını ifada ettiler.

KADEMELİ YÜKSELİŞLER GÖRÜLEBİLİR

Borsa ve yatırım uzmanları BİST 100 endeksinde artık kademeli bir yükseliş olacağını ve ani yükseliş ve ani düşüşlerden ziyade borsanın kademeli kademeli yükseleceğini ifade ediyorlar ve yatırımcıları sabırlı olmaları gerektiğini ifade ediyorlar.

BORSADA HANGİ ŞİRKETLER UCUZ?

Borsa İstanbul’a ilişkin en çok merak edilenlerden birisi de borsada hangi şirketler ucuz? sorusu oluyor. Uzmanlara göre borsada şuan aşırı derecede fiyatlanmış şirketler dışındaki şirketlerin neredeyse hepsi ucuz. Bankacılık endeksi, enerji sektörü ve diğer çok sayıda sektörde şirketlerin ucuz olduğu yorumu yapılırken, bu şirket endekslerinde de kademeli bir yükseliş olabileceği beklentisi paylaşılıyor.

Borsa Nedir?

Borsa, finansal varlıkların alınıp satıldığı, yatırımcıların bir araya geldiği ve ticaretin yapıldığı bir pazardır. Bu finansal varlıklar genellikle hisse senetleri, tahviller, emtialar, dövizler ve türev ürünleri içerebilir. Borsalar, şirketlerin sermaye artırması ve yatırımcıların tasarruflarını değerlendirmeleri için bir araç olarak önemlidir.

Hisse senedi nedir?

Hisse senedi, bir şirketin sermayesine ortaklık hakkı sağlayan ve sahibine o şirketin bir parçası olduğunu gösteren finansal bir enstrümandır. Hisse senetleri, genellikle bir şirketin mülkiyetinin bir bölümünü temsil eder ve sahiplerine bazı haklar tanır. Hisse senedi sahipleri, şirketin karlarını paylaşma, şirketin yönetimine katılma ve bazı kararlar üzerinde oy kullanma gibi haklara sahiptirler. Ancak, bu haklar sahip olunan hisse senedi miktarına bağlıdır; yani daha fazla hisse senedi sahibi olanlar, daha büyük bir etkiye sahip olabilir. Hisse senetleri genellikle bir borsada alınıp satılabilecek şekilde halka arz edilir. Şirketler, hisse senetlerini halka arz ederek sermaye elde edebilirler. Hisse senetleri, yatırımcılar için potansiyel bir getiri kaynağı olabilir, ancak aynı zamanda risk içerirler; çünkü hisse senedi fiyatları piyasa koşullarına ve şirketin performansına bağlı olarak değişebilir. Hisse senetleri, genellikle borsa endeksleri ve diğer finansal göstergeler aracılığıyla ekonomik aktivitenin bir göstergesi olarak da kullanılır.