Güney Amerika ülkesi Bolivya’da önceki gece gerçekleştirilen ve birkaç saat içinde engellenen darbe girişiminin etkileri sürüyor.

Filistinlilerin mücadelesi Kenyalılara ilham oldu Filistinlilerin mücadelesi Kenyalılara ilham oldu

Bolivya İçişleri Bakanı Eduardo del Castillo yaptığı açıklamada, Bolivya Devlet Başkanı Luis Acre’nin darbe girişimi olabileceği konusunda önceden istihbarata sahip olduğunu belirtti.

Yalnızca girişim hakkında bilgileri olduğunu aktaran Castillo, hükümetin daha fazla bilgiye ise sahip olmadığını aktardı.

Bolivya’daki darbe girişimi başarısız oldu, demokrasi yine kazandı Bolivya’daki darbe girişimi başarısız oldu, demokrasi yine kazandı

DARBE "SENARYOSU" İDDİASINA TEPKİ

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, "kendi kendine darbe planladı" iddialarına tepki göstererek, suçlamaları kesin bir dille reddettiğini bildirdi.

Arce, yönetimsel başkent La Paz'daki Devlet Başkanlığı konutu Casa Grande Pueblo'da düzenlediği basın toplantısında, gözaltına alınan eski ordu komutanı Jose Zuniga'nın iddiaları ve bazı medya kuruluşlarının "kendi kendine darbe planladı" haberlerine cevap verdi.

Zuniga'nın başını çektiği bir askeri darbe girişiminin yaşandığını hatırlatan Arce, "Bu nasıl bir talimat veya kendi kendine darbe planlaması nasıl olabilir? O kendi inisiyatifiyle hareket etti." ifadesini kullandı.

Arce, Zuniga'nın suçlamalarını son derece "çirkin" bulduğunu vurgulayarak, "Benim popülerlik kazanmam için bunu yaptığımı öne sürüyor, ben halkın kanıyla popülerlik kazanacak bir siyasetçi değilim." diye konuştu.

Gözaltına alınmadan kısa süre önce gazetecilere konuşan Zuniga, "Ben masumum. Arce ile geçtiğimiz pazar günü bir araya geldik. Devlet Başkanı, bana durumun çok kötü olduğunu ve ülkenin son derece kritik bir süreçten geçtiğinden bahsetti. 'Popülaritemin yeniden yükselmesi için bir şeyler yapmalıyız.' dedi." iddiasında bulunmuştu.

Bolivya Darbe Girişimi2

KISACA BOLİVYA DARBE GİRİŞİMİ

Ordu komutanı Juan Jose Zuniga’nın emriyle zırhlı araçlar, dün idari başkent La Paz’daki Bolivya Hükümet Sarayı’nın kapılarına dayanmıştı. Bolivya Devlet Başkanı Luis Acre, darbe girişimine karşı demokrasiyi korumak üzere halkı sokağa davet etmişti. Başkan Arce, Zuniga’yı görevden alarak yerine Jose Wilson Sanchez’i atamıştı. Yeni ordu komutanı Sanchez, darbeye katılan tüm birliklere derhal geri çekilme emri vermişti.

Arce’nin çağrısının ardından Bolivya halkı ise ellerinde bayraklarla Hükümet Sarayı’nın bulunduğu Plaza Murillo Meydanı’nda toplanarak milli marşı okumuştu. Arce, zırhlı araçlar ile askeri birliklerin meydandan çekilmesiyle başarısız olduğu görülen darbe girişiminin ardından Hükümet Sarayı önünde toplanan kalabalığa seslenerek, “Bolivya halkına çok teşekkürler. Yaşasın demokrasi” ifadelerini kullanmıştı. Darbe girişimi 3 saat sonra sona ermişti.

Trump: Biden bizi III. Dünya Savaşı'na sürüklüyor Trump: Biden bizi III. Dünya Savaşı'na sürüklüyor