İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü sporcusu, milli okçu Mete Gazoz, Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda ve 2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası ile 2024 Avrupa Okçuluk Şampiyonası’nda altın madalya kazanarak Türk okçuluk tarihinin ilk Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu olmuştur.

Mete Gazoz'un hayatı ve spor kariyeri...

Mete Gazoz, 1999 yılında Giresun Görele kökenli bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Mete Gazoz’un babası, eski milli okçu Metin Gazoz, annesi İstanbul Okçuluk Kulübü başkanı Meral Gazoz'dur. Mete Gazoz, okçuluğa erken yaşlarında 2010 yılında başladı. Yüzme, basketbol, resim ve piyanoyla da ilgilenen Mete Gazoz, okçuluk ile ilgili becerilerini de geliştirdi.

Mete Gazoz, okçulukta ilk uluslararası başarısını Çim'in Wuxi kentinde düzenlenen 2013 Dünya Gençlik Okçuluk Şampiyonası'nda Yıldızlar kategorisinde klasik erkek yay takımıyla gümüş madalya kazanarak elde etmiştir. Mete Gazoz, Bakü'de düzenlenen 2015 Avrupa Oyunları’nda Türkiye'yi temsil etti. Sıralama turunu 641 puanla 46. sırada tamamlayan Mete Gazoz, ilk turda eşleştiği Ukraynalı rakibine kaybederek elendi.

2016 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda Nottingham'da düzenlenen bireysel yarışmada gümüş madalya kazanan Mete Gazoz, aynı yıl, 17 yaşındayken 2016 Yaz Olimpiyatları'na katıldı ve Türkiye kafilesinin en genç sporcusu oldu. Özellikle futbolcu Arda Turan'ın sosyal medya hesaplarından Mete Gazoz'a yönelik destek mesajları sayesinde geniş bir kitle tarafından tanındı. Rio Olimpiyatları'ndaki ilk maçında Fransız rakibi Pierre Plihon'u 6-5 yenerek bir üst tura yükseldi. Ancak, son 32 turundaki ikinci karşılaşmasında 4 numaralı seri başı Hollandalı Sjef van den Berg'e 3-7 yenilerek turnuvaya veda etti.

Arjantin'de düzenlenen 2017 Dünya Gençler Okçuluk Şampiyonası'nda, Yasemin Ecem Anagöz ile birlikte karışık takım klasik yay kategorisinde dünya üçüncüsü olan Mete Gazoz, İspanya'nın Tarragona şehrinde gerçekleştirilen 2018 Akdeniz Oyunları'nda altın madalya kazandı.

2018'de Berlin'de yapılan Dünya Kupası'nın 4. ayağında dört altın madalya kazanan Gazoz, Dünya Okçuluk Federasyonu (WA) tarafından yapılan oylamada erkekler klasik yayda 2018'in en iyi sporcusu seçildi ve federasyon jürisi tarafından "Yılın En İyi Çıkış Yapan Sporcusu" olarak değerlendirildi.

Romanya’nın Bükreş kentinde düzenlenen Avrupa Grand Prix 2019 yarışlarının sıralama turlarında, klasik yay erkekler kategorisinde 698 puanla birinci oldu ve bu puanla Gençler Dünya ve Büyükler Avrupa Rekorları'nı kırdı.

Mete Gazoz, 2019'da Forbes Dergisi’nin Türkiye için düzenlediği “30 altı 30” programında “30 altı 30” gençlik kulübüne seçildi.

Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz, 2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları'nda karışık takım kategorisinde bronz madalya maçında Meksika'ya 6-2 yenilerek 4. oldular.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda klasik yay bireysel finalinde İtalyan Mauro Nespoli'yi 6-4 yenerek altın madalya kazandı. Yumenoshima Okçuluk Alanı'nda 29 Temmuz Perşembe günü yapılan ilk turda Lüksemburglu Jeff Henckels'i, ikinci turda ise Avustralyalı Ryan Tyack'ı mağlup ederek son 16 turuna yükseldi. Son 16 turunda Avustralyalı Taylor Worth'u geçerek çeyrek finale kaldı. Çeyrek finalde dünya sıralamasında 1 numara olan ABD'li Brady Ellison'ı eleyerek yarı finale yükseldi. Yarı finalde Japon Takaharu Furukawa'yı mağlup ederek finale adını yazdırdı. Finalde İtalyan Mauro Nespoli'yi 6-4 yenerek Olimpiyat Şampiyonu oldu.

ABD'de düzenlenen 2021 Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz'ün oluşturduğu klasik yay karışık milli takımı, Japonya'yı 6-2 yenerek bronz madalya kazandı.

Aynı şampiyonada, Mete Gazoz klasik yay erkeklerde Brezilyalı Bernardo Oliveira, Alman Florian Unruh, Tayvanlı Wei Chun-Heng ve Britanyalı Patrick Huston'ı yendi. Çeyrek finalde İspanyol Miguel Alvarino Garcia'yı 7-1 yenmeyi başardı, ancak yarı finalde Güney Koreli Kim Woojin'a 6-4 yenildi ve bronz madalya mücadelesinde ABD'li Brady Ellison'a 6-2 kaybederek 4. oldu.

Almanya'nın Münih kentinde yapılan 2022 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda klasik yay bireysel yarışmasında Mete Gazoz, üçüncülük maçında İspanyol Daniel Castro'yu 6-4 yenerek bronz madalya kazandı.

Cezayir'in Vahran kentinde düzenlenen 2022 Akdeniz Oyunları'nda bireysel finalde Federico Musolesi'ye 6-4 yenilerek gümüş madalya kazanan Mete Gazoz, ayrıca Muhammed Yıldırmış ve Samet Ak'la birlikte yer aldığı takım müsabakalarında, üçüncülük maçında İtalya'yı 5-4 yenerek bronz madalya elde etti. Karma takım kategorisinde Yasemin Ecem Anagöz'le birlikte mücadele etti ve finalde İtalya'yı 5-3 yenerek altın madalyayı kazandı. Bu başarı, karma takım kategorisinin ilk Akdeniz Oyunları şampiyonluğu olarak tarihe geçti.

Mete Gazoz, 2023 Kahramanmaraş depreminde, depremden etkilenen çocukların eğitimine destek olmak amacıyla 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda kullandığı okunu açık artırmada sattı.

Mete Gazoz, Almanya'nın Berlin kentinde düzenlenen 2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda, erkekler bireysel klasik yay finalinde Kanadalı Eric Peters'i 28-27, 28-30, 24-28, 30-28 ve 28-29 setlerle 6-4 yenerek altın madalya kazandı. Böylece Dünya Şampiyonu olan ilk Türk okçu oldu. İlk turda El Salvadorlu Óscar Ticas'ı 7-3, ikinci turda Hint Tushar Prabhakar Shelke'yi 6-0, üçüncü turda İsviçreli Florian Faber'i 6-0, dördüncü turda Amerikalı Brady Ellison'ı 6-0, çeyrek finalde Şilili Ricardo Soto'yu 6-2, yarı finalde ise Brezilyalı Marcus D'Almeida'yı 7-3 yenerek finale yükseldi. Ayrıca, 2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda, Mete Gazoz, Berkim Tümer ve Muhammed Yıldırmış'tan oluşan klasik yay erkek milli takımı da dünya ikincisi olarak gümüş madalya kazandı. Türkiye, erkekler klasik yayda hem takım hem de bireyselde 2024 Yaz Olimpiyatları için kota elde etti.

Almanya'nın Essen kentinde düzenlenen 2024 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda, erkekler bireysel klasik yay finalinde Sloven Den Habjan Malavašič'i 29-25, 26-25 ve 30-28 setlerle 6-0 yenerek altın madalya kazanan Gazoz, sırasıyla Lüksemburglu Pit Klein'i 6-0, Hollandalı Steve Wijler’ı 6-0, yine Hollandalı Gijs Broeksma’yı 6-0 ve yarı finalde Fransız Baptiste Addis’i 7-1'lik skorlarla geçerek finale yükseldi. Böylece Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonluklarını aynı anda elinde bulunduran ilk okçu olarak tarihe geçti. Ayrıca, 2024 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda Mete Gazoz, Berkim Tümer ve Berkay Akkoyun'dan oluşan klasik yay erkek milli takımı da üçüncülük maçında Hollanda'yı 5-4 yenerek bronz madalya kazandı.