Bartholomeos, 29 Şubat 1940 tarihinde Türkiye'nin Gökçeada (İmroz) ilçesindeki Zeytinli (Agios Theodoros) köyünde doğmuştur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Bartholomeos, genç yaşlardan itibaren kilise hizmetine yönelmiştir.

Eğitim ve askerlik dönemi

Bartholomeos, 1961-1963 yılları arasında Türk ordusunda yedek subay olarak askerliğini yapmıştır. Askerlik sonrasında Patrikhane’nin sağladığı burs ile yurt dışına gönderilmiş ve burada önemli eğitim kurumlarında tahsil görmüştür. Pontifical Oriental Enstitüsü, The Ecumenical Enstitüsü ve University of Munich gibi prestijli okullarda eğitim alan Bartholomeos, Türkçe, Yunanca, Latince, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Almanca olmak üzere birçok dili bilmektedir.

Ruhban okulundaki görevleri

1968 yılında Türkiye’ye dönen Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu’nun Dekan Yardımcılığı görevine getirilmiştir. Bu görev sırasında kilise içinde etkisini artırmış ve 1972 yılında Athenagoras’un vefatından sonra yeni patrik seçilen Dimitrios’un yardımcısı olarak Metropolit olarak atanmıştır.

Bartholomeos ne zaman patrik oldu?

Bartholomeos, 2 Kasım 1991 tarihinde Dimitrios’un vefatından sonra patrik olarak seçilmiştir. Göreve başlamasının ardından dinler ve mezhepler arası diyalog çalışmaları ile tanınmıştır. Özellikle çevre konusunda duyarlılığı ile öne çıkmış ve bu sebeple "Yeşil Patrik" unvanını almıştır.

Bartholomeos’un Çalışmaları ve Etkisi

Patriklik görevini yürüttüğü süre boyunca Bartholomeos, uluslararası arenada önemli projelere imza atmış, çeşitli organizasyonlarda yer almış ve Hristiyan dünyası ile diğer dinler arasında köprüler kurmuştur. Özellikle ekümenik diyaloğu güçlendirmek adına gerçekleştirdiği ziyaretler ve etkinliklerle öne çıkmaktadır.