Trump’a ikinci suikast girişimi 'beklenen etkiyi’ yaratmadı Trump’a ikinci suikast girişimi 'beklenen etkiyi’ yaratmadı

Yapılan yazılı açıklamaya göre, görüşmenin önemli başlıkları arasında Gazze'deki insani kriz ve İsrail'in sivilleri koruma sorumluluğu öne çıktı. Biden ve Starmer, İsrail’in güvenliği konusundaki kararlılıklarını vurgularken, Gazze'ye acil insani yardımın ulaştırılması ve rehinelerin serbest bırakılması için ateşkesin önemine dikkat çekti. Her iki lider, bu konularda daha fazla adım atılması gerektiği konusunda hemfikir oldu.

Görüşmede, Ukrayna'ya verilen destek de bir kez daha teyit edildi. Biden ve Starmer, Rusya’ya karşı direnen Ukrayna’nın yanında olduklarını yineledi. Ayrıca, İran ve Kuzey Kore’nin Rusya’ya silah sağlaması ve Çin’in Rusya’nın savunma sanayisine verdiği destekten duyulan endişe dile getirildi. İki lider, bu gelişmelerin küresel güvenliği tehdit ettiğini belirtti.

Husi saldırıları da gündeme geldi Biden ve Starmer, İran destekli Husi hareketinin Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik saldırılarını kınadı. Ayrıca, temiz enerji, ileri teknolojiler ve ekonomik işbirliği gibi konularda daha fazla ortaklık yapılması için fırsatlar değerlendirildi. AUKUS güvenlik paktının önemine vurgu yapan liderler, üçlü işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Biden ayrıca Kuzey İrlanda’daki barışı destekleyen Belfast/Good Friday Anlaşması'nın korunmasına yönelik taahhüdünü yineledi.

Starmer, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Biden ile Orta Doğu, Ukrayna ve Hint-Pasifik gibi bölgesel meselelerde kapsamlı bir değerlendirme yaptıklarını söyledi. Ukrayna’nın kendini savunma hakkına vurgu yapan İngiliz lider, savaşın sona ermesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in elinde olduğunu belirtti.

Editör: Elif Erbay