Yerli ve milli uydu Türksat 6A Haberleşme Uydusu bu gece Türkiye saati ile 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece 00.20’de ABD Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle fırlatılıyor.

Türkiye’nin en büyük Ar-Ge projelerinden biri olan Türksat 6A uydusu uzaydaki konumuna gönderileceği tören Türksat Gölbaşı Yerleşkesinden canlı olarak takip edilecek.

Yüzde 80 Üzerinde Yerlilik Oranı

Türksat 6A projesinde yer alan kurumlar, uydunun yerli ve milli olarak üretilmesini sağladı. Uydu, 84 yerli ekipman kullanılarak yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla tamamlandı.

Fırlatma kütlesi yaklaşık 4,2 ton olan ve 8,4 kW gücünde faydalı yüke sahip Türksat 6A, 42 Doğu yörüngesindeki konumuna ulaşmasının ardından Türkiye, Avrupa ve Güney Asya’da geniş bir coğrafyayı kapsayan alanda hizmet verecek.

Türksat 6A ile Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak.

iPhone 16 Pro ne zaman çıkıyor? iPhone 16 Pro’nun çıkış tarihi ve özellikleri iPhone 16 Pro ne zaman çıkıyor? iPhone 16 Pro’nun çıkış tarihi ve özellikleri

TÜRKSAT 6A, uzaya fırlatılmak üzere yarın ABD'ye gönderilecek TÜRKSAT 6A, uzaya fırlatılmak üzere yarın ABD'ye gönderilecek

Bakan Uraloğlu: Bağımsızlığımızın Sembolü Olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu "Yerli ve milli olarak ürettiğimiz Türksat 6A, TV yayıncılığı, haberleşme hizmetleri ve geniş kapsama alanı ile bağımsızlığımızın sembolü olacak" dedi.

TÜRKSAT 6A uydusunun fırlatılması öncesinde son durumu yerinde takip eden Bakan Uraloğlu, “Şu an fırlatma işlemleri için hazırlıklarımız sorunsuz devam ediyor. Bizler de ekibimiz ile birlikte fırlatma öncesi son hazırlıkları titizlikle takip ediyoruz. Bu gece inşallah bağımsızlığımızın sembolü TÜRKSAT 6A’nın fırlatma işlemlerini başarıyla gerçekleştirerek, kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olacağız ve uzaya imzamızı atacağız.” ifadelerini kullandı.

Resim

Uydunun fırlatılmasından itibaren yaşanacak süreç hakkında da bilgi veren Bakan Uraloğlu, “Fırlatmanın ardından kimyasal itki sistemi ile yola çıkacak olan uydumuz 35 bin 786 kilometre uzaklıkta 42 derece Doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşacak. Burada yörünge testlerine başlamayı planlıyoruz. Yaklaşık 1 ay sürecek testlerin ardından uydumuzu teslim alacağız ve faaliyete geçireceğiz.” şeklinde konuştu.

Türksat 6A uydusunun yapım ve test aşamaları tamamlandı Türksat 6A uydusunun yapım ve test aşamaları tamamlandı

Editör: Kemal Ilıkkan