Batı Nil Virüsü tropik ve ılıman iklimlerde bulunan bir virüstür. İlk olarak 1937’de Uganda'nın Batı Nil Bölgesinde görülmüştür.

 Bazı kaynaklarsa Büyük İskender'in de bu virüsün yol açtığı bir hastalık dolayısıyla öldüğünü söylemektedir.

Sivrisinekler aracılığıyla tüm memeli hayvanlara ve insanlara bulaşabilen Batı Nil Virüsü, 2-8 gün süren bir yumurtlama periyodunun ardından kendini yüksek ateş, bulantı, ağrı olarak hissettirir. Bazı ağır vakalarda ise hasta yarı koma durumuna bile girebilir.

Batı Nil Virüsü belirtileri

Virüsü almış yaklaşık her 5 kişiden 1'inde ateşle beraber ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları ya da döküntü gibi diğer belirtiler gelişebilir. Çoğu kişi bu tip Batı Nil Ateşi hastalığından tamamen kurtulur. Ancak yorgunluk ve halsizlik haftalar veya aylarca devam edebilir.

Batı Nil Virüsü nasıl bulaşır? İnsandan insana bulaşır mı?

Ana konağı vahşi kuşlar olan Batı Nil Virüsü insanlara en yaygın olarak 'Culex' cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşır. Burada önemli olan nokta hastalığın kişiden kişiye bulaşmama özelliğidir. Hastalık sadece sivrisineklerden insanlara geçer.

Batı Nil Virüsü tehlikeli mi?

Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, insanlarda nörolojik hastalıklara ve ölümlere neden olabilen, insanlara sıklıkla enfekte sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. 

Batı Nil Virüsü Nasıl Geçer?

Viral bir enfeksiyon olan Batı Nil Virüsü için henüz geliştirilmiş bir aşı ya da ilaçlı tedavi uygulaması yoktur. Hastanın yaşam kalitesini yükseltmek ve belirtilerin etkisini azaltmak için farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Ancak nörolojik hastalık nedeniyle hayati kayıplar ileri yaştaki kişilerde daha fazla olmaktadır.

Batı Nil Virüsü’nde amaç sivrisinek ısırmalarına karşı tedbir almaktır. Bunun için kişisel önlemlerin yanı sıra özellikle yaz mevsiminde ilaçlama yapılması çok önemlidir.

Sağlık için harekete geç! Sağlık için harekete geç!

Batı Nil Virüsü Türkiye’de görüldü mü?

Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun Türkiye'de bu yıl 6 kişide tespit edildiğini açıkladı. 22 Ağustos'ta Bakanlığın X hesabından yaptığı açıklamada, "Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir” denildi.

Editör: Ercan Çankaya