Gündem

'Atatürk uzmanı' diye referans vermişti: Con Sinov Uğur Dündar'ı yalanladı

Futbolcu Merih Demiral, Avusturya maçında attığı gollerle olduğu kadar yaptığı bozkurt işaretiyle ve UEFA’nın açtığı soruşturmayla da gündeme oturdu. Tartışmalar devam ederken Uğur Dündar’ın Atatürk’ün de bozkurt işareti yaptığını öne sürerek anonim bir sosyal medya fenomenini referans vermesi konuya bambaşka bir boyut kazandırdı. İşte olayın aslı…

Abone Ol

Milli futbolcu Merih Demiral, geçtiğimiz günlerde oynanan Avusturya maçına attığı gollerle olduğu kadar yaptığı bozkurt işaretiyle de damgasını vurmuştu.

UEFA’nın Demiral hakkında soruşturma başlatması, Merih Demiral’ı gündemin merkezine yerleştirmişti.  

Gazeteci Uğur Dündar da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Demiral’a desteğini açıklamış; sosyal medyada yaygınlaştırılan fotoşoplu bir görsele işaret ederek Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de bozkurt işareti yaptığını öne sürmüş ve şunları söylemişti:

"Yabancı düşmanlığına, ırkçılığa ve nefret söylemine karşı olmakla kalmıyor, bunları yapanları lanetliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de kullandığı tarihi ve kültürel bir sembol, ırkçılıkla bir tutulamaz. O nedenle hepimiz Merih Demiral'ız..."

Bunun üzerine araştırmacı yazar ve çevirmen Dilek Zaptçıoğlu, “Kullanmadı hiç” sözleriyle Uğur Dündar’ı uyarmış; Dündar da Zaptçıoğlu’na "Peşin hükme varmadan önce, Atatürk konusunda uzman olan Con Sinov'u okumanızı öneririm. O tweet aklımıza öyle estiği için atılmadı!" diye yanıt vermişti. 

Dündar’ın referans verdiği ismin gerçek adı belli olmayan, Game of Thrones adlı dizi karakteri Jon Snow’a referansla Con Sinov mahlasıyla X’te paylaşım yapan bir sosyal medya fenomeni olması ‘deneyimli gazeteci’yi alay konusu haline getirdi. Kaldı ki Uğur Dündar’ın referans verdiği sosyal medya kullanıcısı da tartışmalarla ilgili “Atatürk'ün bozkurt selamı verirken çekilen fotoğrafı yok. İlgili fotoğraf montajlı. Fotoğrafın aslı, 1 Haziran 1935'te Florya Deniz Köşkü inşaatının denetlenmesi esnasında çekildi” paylaşımında bulunmuştu.

Fotoğrafta Atatürk sadece kolunu kaldırarak bir yere doğru işaret ediyor, bozkurt işareti fotoğrafa fotoşopla yerleştirilmiş.

İşte fotoğrafın orijinali:

Teyit’in haberine göre Atatürk’e ait fotoğraflar paylaşan birçok açık kaynakta fotoğrafın orijinaline rastlamak mümkün.

İşte o kaynaklardan biri.

Aynı kaynaklar, fotoğrafın Florya’da bulunan Atatürk Deniz Köşkü’nün inşası sırasında çekildiğini söylüyor. Atatürk’ün o gün orada aynı kıyafetlerle çekilmiş başka fotoğraflarının da bulunması fotoğrafın Atatürk’ün inşaat denetlerken çekildiğini doğruluyor.