Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi'nin Mısır yönetimi altında olduğu dönemde Han Yunus mülteci kampında doğdu ve ilk yıllarını burada geçirdi.

Ailesi 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Al-Majdal Asqalan'dan (Aşkelon) sonra Gazze Şeridi'ne sığındı. Liseyi Han Yunus Erkek Ortaokulu'nda bitirdikten sonra Gazze İslam Üniversitesi'ne devam etti ve burada Arapça Çalışmaları alanında lisans derecesi aldı.

Yahya Sinvar ilk olarak 1982 yılında tutuklandı ve birkaç ay Far'a hapishanesinde yattı.

1988 yılında Sinvar iki İsrail askerinin kaçırılıp öldürülmesi ve İsrail ile işbirliği yaptığından şüphelendiği dört Filistinlinin öldürülmesi gerekçesi ile suçlandı. Aynı yılın Şubat ayında tutuklandı.

Sinvar cezasının 22 yılını çekmiş ve HAMAS tarafından beş yıldır rehin tutulan IDF askeri Gilad Shalit için 2011 yılında yapılan esir değişimi kapsamında serbest bırakılan bin 26 kişi arasındaki en kıdemli Filistinli mahkûm olmuştur.

Mart 2021'de yapılan bir seçimde HAMAS'ın Gazze şubesinin başkanı olarak ikinci bir dört yıllık döneme seçildi.

Gazze'deki en üst düzey HAMAS yetkilisi olmasının yanı sıra Haniye'den sonra HAMAS'ın en güçlü ikinci üyesi olarak görülüyordu. Haniye öldürüldükten sonra HAMAS'ın liderliğine getirilmişti. 

Yahya Sinvar nasıl öldürüldü?

İsrail ordusu Refah'ta bir binada HAMAS üyelerinin olmasından şüphelenilmesi üzerine binaya top atışı yapıldığını belirtti. 

Saldırı sonrası enkazda bulunan 3 HAMAS üyesinin cesedine ulaşılırken, cansız bedenlerden birinin HAMAS lideri Yahya Sinvar'a ait olduğundan şüphe edildi. 

AK Parti'den “çözüm süreci” yanıtı: Masamızda yok AK Parti'den “çözüm süreci” yanıtı: Masamızda yok

İsrail tarafından yapılan DNA ve parmak izi testleri sonucu cansız bedenin HAMAS lideri Yahya Sinvar'a ait olduğu açıklandı.

Yapılan açıklamada yanındaki 2 HAMAS üyesi ile beraber hayatını kaybeden Yahya Sinvar'ın üzerinde AK-47 model kalaşnikof silah ve hücum yeleği olduğu ifade edildi. 

Saldırıya ilişkin iddialara göre Sinvar'ın yanında HAMAS'ın üst düzey iki komutanı bulunuyordu. Bunlardan birisinin Mahmud Hamdan olduğu vurgulandı. 

Editör: Ercan Çankaya