Ekonomi

Asgari ücrete zam yapılacak mı? Temmuz ayında asgari ücrete zam var mı?

Asgari ücrete zam olacak mı sorusu birçok vatandaş tarafından sıkça araştırılıyor. Temmuz ayında memur ve emekli maaşına gelecek zamla birlikte asgari ücrete de zam yapılacak mı? İşte asgari ücret 2024 Temmuz ayında kaç lira olacak?

Abone Ol

Asgari ücrete zam oranları Temmuz ayına yaklaştıkça merak konusu oluyor. Temmuz ayında emekli ve memur maaşlarına gelecek zam ile birlikte asgari ücrete zam olacak mı sorusu da birçok işçi tarafından arama motorlarında sorgulanıyor. Peki 2024 asgari ücret zammı var mı? İşte detaylar...

ASGARİ ÜCRETE ZAM YAILACAK MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında asgari ücretle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, asgari ücretin hükümet tarafından değil, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlendiğini vurguladı. Bakanlık olarak işçi ve işvereni bir araya getirerek müzakereleri kolaylaştıran bir moderatör rolü üstlendiklerini belirten Işıkhan, Ocak ayında yapılan asgari ücret artışının Temmuz'da artış yapılmayacağı dikkate alınarak gerçekleştirildiğini ifade etti. Ekonominin bir denge işi olduğunu ve kalıcı refah artışını hedeflediklerini söyleyen Işıkhan, "Şu anda istihdamdan feragat etmeden bir büyüme sergiliyoruz. Biz de bu süreçte Bakanlık olarak işçilerimize, memurlarımıza ve emeklilerimize yönelik desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz," dedi.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM VAR MI?

2024 yılı başında gerçekleşen zamla birlikte asgari ücret 17 bin 2 TL'ye yükseltilmişti. Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından "Temmuz ayında yeni bir zam olur mu?" sorusu gündeme gelmişti. Bu soruya yönelik son dakika açıklaması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan geldi. Bakan Işıkhan, asgari ücrete bu yıl ara zam yapılıp yapılmayacağı konusunda net bir açıklama yaparak, "Asgari ücrete ara zam gündemde yok," ifadelerini kullandı.

SENEDE 1 ZAM ÇAĞRISI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan açık mektupta, asgari ücrete yılda bir kez zam yapılması talep edildi. Mektupta, dezenflasyon sürecinde para ve maliye politikalarının eş güdümünün büyük önem taşıdığı vurgulanarak, öngörülebilirliğin artmasını sağlayan Orta Vadeli Program'ın (OVP, 2024-2026) kamu politikalarına dair varsayımlarının TCMB’nin enflasyon tahminlerine yansıtıldığı belirtildi. Bu kapsamda, asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesinin, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ile ücret ve vergi ayarlamalarında OVP’de sunulan enflasyon tahminlerinin gözetilmesinin ve para politikasındaki sıkı duruşun ihtiyatlı maliye politikası ile desteklenmesinin, öngörülen dezenflasyon patikasının tesis edilmesi açısından kritik önem taşıdığı ifade edildi.