Bakan Şimşek: "Türkiye’de asgari ücret düşük değildir"

BIST 100 endeksi güne düşüşle başladı! BIST 100 endeksi güne düşüşle başladı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücrete ilişkin yaptığı açıklamada, "Bize benzer ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir," ifadelerini kullandı. Vergi politikalarına da değinen Şimşek, "Az kazanandan mümkün olduğunca en az vergiyi almak için bir sistem uygulayacağız. Çok kazananları uyarıyorum, vergiden kaçınma cezalarını artıracağız," dedi.

Bakan Işıkhan: "Ara zam gündemde yok"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Haber Global televizyonunda katıldığı programda asgari ücretle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Işıkhan, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirler. Biz Bakanlık olarak işçi ve işvereni bir masada toplayıp müzakerelerin sağlanmasını sağlayan moderatör bir kurumuz. Temmuz'da artış yapılmayacağı dikkate alınarak Ocak ayında ona göre artış yapıldı," dedi. Ayrıca, "Ekonomi denge işidir. Bunu gözetmemiz gerekiyor. Kalıcı refah artışının derdindeyiz. Şu anda istihdamdan feragat etmeden bir büyüme sergiliyoruz," ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde de benzer bir açıklama yapan Bakan Işıkhan, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, "Asgari ücrete ara zam olmayacak. En düşük emekli aylığı 10 bin TL. Temmuz ayında enflasyonlar ve sözleşmelerden kaynaklanan farklar emekli aylığına yansıtılacak. Asgari ücretle ilgili herhangi bir toplantı, ara zam düşünmüyoruz," demişti.

Asgari ücrete yılbaşında ne kadar zam yapılacak?

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın derlediği bilgilere göre, enflasyonun yıllık yüzde 35-40 aralığına gerilemesi beklentisiyle birlikte, ara zammın olmadığı bir ortamda yılbaşında asgari ücrete maksimum yüzde 35-40 oranında zam yapılması bekleniyor. 17 bin 2 lira maaş alan asgari ücretlilere yüzde 30 zam yapılması halinde maaşlarının 22 bin 102 liraya, yüzde 35 zam yapılırsa 22 bin 952 liraya, yüzde 40 zam yapılması durumunda ise maaşlarının 23 bin 802 liraya yükselmesi öngörülüyor. 2026 yılı Ocak ayına kadar bu maaşlarla çalışacak olan asgari ücretliler, 2026 yılında da enflasyon tahminlerine göre yüzde 15-20 oranında zam alarak, 2027 Ocak ayında ortalama olarak 26 bin 400 lira seviyelerinde maaş alabilirler.

Editör: Elif Erbay