DAEŞ Horasan'ın Moskova'da bir konser salonuna düzenlediği ve 139 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından, örgütün yeni hedefinin kalabalık bir alışveriş merkezi olduğu öğrenildi. Güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Ankara'nın istihbarat çalışmaları sonucunda bu saldırı planı deşifre edildi ve Rusya uyarıldı. Böylece, Moskova'da gerçekleştirilecek ikinci büyük saldırı önlenmiş oldu.

DAEŞ Horasan'ın Planları

Güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Suriye ve Irak'ta yenilgiye uğrayan DAEŞ'in bir kolu Afganistan ve Tacikistan'a kaydı. Örgütün, eleman devşirmek için Tacikleri kullandığı da tespit edildi. 28 Ocak 2024'te İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne düzenlenen saldırının ardından Ankara, teyakkuza geçti. Yakalanan örgüt elemanlarının verdiği bilgiler doğrultusunda, DAEŞ Horasan'ın Rusya'da ikinci bir saldırı daha planladığı ortaya çıktı ve bu bilgi Rusya ile paylaşıldı.

Suriyeli Sığınmacılar Hakkında Bilgi

Güvenlik kaynakları, uzun süredir tartışma konusu olan Suriyeli sığınmacılar hakkında da açıklamalarda bulundu. Kaynaklar, "İçerdeki Suriyeliler eğer casusluk gibi faaliyetlere girerse o zaman tehdit olur. Şu an bir radikalleşme yok. Bu tür eğilimlerde olanları zaten ayıklayıp gönderiyoruz," ifadelerini kullandı.

PKK/YPG'nin terör değirmenine petrolden milyarlarca dolar! PKK/YPG'nin terör değirmenine petrolden milyarlarca dolar!

Suriye'de Yasadışı Seçim Girişimi

Ankara'nın girişimleri ile ertelenen, Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PYD/YPG güdümündeki yasadışı seçim hakkında da değerlendirmelerde bulunuldu. Güvenlik kaynakları, Şam yönetimi ile istihbarat düzeyinde yürütülen bir görüşme olmadığını belirtti. Kaynaklar, ertelenen bu seçimin "ucu açık bir erteleme olarak yorumlanabileceğini ve iptale dönecek olan bir karar" olduğunu söyledi.