Dünya çapında yaklaşık 55 milyon insan, Alzheimer hastalığını da içeren demansla mücadele ediyor. Hastalık, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaygınlaşıyor ve yaşlanan nüfusla birlikte bu sayının artacağı tahmin ediliyor. Şimdiye kadar Alzheimer'a karşı etkili bir tedavi bulunamamıştı, ancak yeni bulgular bu durumu değiştirebilir.
Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, alzheimer hastalığını tedavi etmek için uzun yıllardır çalışan bilim insanları, sonunda "Lecanemab" adlı bir antikora büyük umut bağlıyorlar. ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından 2023 yılında onaylanması beklenen bu antikor, hastalığın erken aşamalarında ilerlemeyi yavaşlatabilir.
Alzheimer hastalığının tam olarak nasıl işlediği uzun süredir bilinmiyordu, ancak yeni bir araştırma bu gizemi çözmeye yardımcı olabilir.
Alzheimer'da neden beyin hücrelerinin öldüğüne dair birçok spekülasyon yapıldı, ancak son araştırmalar bu sorunun cevabını sunabilir. Amiloid ve tau adlı anormal proteinlerin, hücre ölümü süreci olan "nekroptoz" ile doğrudan bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Bu bulgu, Alzheimer ilaçlarının geliştirilmesinde büyük bir ilerleme vadederken, hastaların umutlarını yeşertiyor.
Bu araştırma, Alzheimer ilaçlarının geliştirilmesinde yeni bir umut kaynağı olabilir ve son zamanlarda geliştirilen amiloid proteinini hedef alan ilaçlar gibi tedavilerin daha etkili olmasına yardımcı olabilir. Eğer MEG3 molekülünün etkisiz hale getirilmesi mümkünse, beyin hücrelerinin ölümü durdurulabilir.