Teknolojinin her geçen gün gelişmeisyle birlikte televizyon, çamaşır makineleri ve daha birçok akılı ev eşyaları özel verilerimizi paylaşıyor. Peki bu durumun önlenmesi için neler yapılmalı?
Günümüzün hızla gelişen teknolojisi, hayatımızın her alanına girmiş durumda. Akıllı ev aletleri işimizi ne kadar kolaylaştırmış olsa da aslında hepsi birer tehlike durumunda...

Evdeki verileri topluyorlar

Bu cihazlar, kullanıcılara ait özel verileri topluyor.
Örneğin, akıllı hoparlörler, sesli komutları dinleyerek ve kullanıcıların ilgi alanlarına göre tercihlerini belirler.Araştırmalar, özel bilgileri toplayıp Google'ın yanı sıra Amazon, Facebook ve TikTok gibi büyük teknoloji firmalarıyla paylaştığını gösteriyor.

İzmir Körfezi nasıl yeniden hayata döndürülür? Bakanlık Eski Müsteşarı kurtuluş formülünü açıkladı İzmir Körfezi nasıl yeniden hayata döndürülür? Bakanlık Eski Müsteşarı kurtuluş formülünü açıkladı

Toplanan verilere ne oluyor?

Toplanan bu veriler, genellikle cihaz üreticileri tarafından işlenip ve analiz ediliyor. Bu analizlerle her ne kadar kullanıcının işini kolaylaştırsa da önemli ölçüderisk teşkil ediyor.
Örneğin, sesli komutlarla arama yaptığımız zaman kullanıcıların karşısına kişiselleştirilmiş reklamlar çıkar.


Güvenlik endişeleri artıyor


Kullanıcıların kişisel verilerinin izinsiz olarak toplanması ve cihazların hacklenmesi durumunda, kullanıcıların kişisel bilgileri tehdit altına girmekte.


Gizlilik için hangi önlemler alınmalı

  • Kişisel telefonlardan gizlilik ayarlarını düzenleyerek, veri toplama ve paylaşma izinlerini sınırlandırın.
  • Cihazlarınıza güçlü şifreler belirleyip kişisel verilerinizi güvende tutun.
  • Cihazların yazılım güncellemelerini düzenli olarak takip edip herhangi bir olumsuzluğa engel olun.
  • Ev internet ağınızı güçlü bir şifreler belirleyin.
  • Kullanmadığınız zamanlarda cihazların mikrofon ve kameralarını kapatın.
Editör: Haber Merkezi