Bilim ve Teknoloji

80 bin yıl sonra Türkiye'den görüldü!

80 bin yıl sonra ilk kez çıplak gözle görülebilecek olan kuyruklu yıldız, Türkiye’de gökyüzünde görülmeye başlandı. Astrofotoğrafçılar hayatları boyunca bir kez şahit olacakları bu doğa olayını görüntüleyebilmek için gece boyunca Kastamonu’da nöbet tuttu.

Abone Ol

Bilim insanları tarafından 2023 yılı Ocak ayında keşfedildiği günden beri gökyüzü meraklılarınca heyecanla beklenen kuyruklu yıldız, Türkiye semalarında görülmeye başlandı.

Yaklaşık 80 bin yıllık yörünge periyodu hesaplanan kuyruklu yıldız, Cuma gününden itibaren gün doğumundan önce doğu ufkunda dürbün ve teleskoplarla gözlemlense de, Güneş’e çok fazla yakın olması nedeniyle birkaç gün sonra tekrar çıplak gözle izlenebilecek.

Bazı bilim insanlarına göre, kuyruklu yıldız 8-13 Ekim tarihinde Güneş’e en yakın konumuna gelecek ve bu nedenle çok fazla ısınıp parçalanma olasılığı var. Eğer parçalanmaz ise ekim ayı ortasından itibaren günbatımından sonra batı ufkunda tekrar gözlemlenecek.

Gece boyunca nöbet tuttular

Astrofotoğrafçılar, hayatları boyunca bir kez şahit olacakları bu doğa olayını görüntüleyebilmek için gece boyunca Kastamonu’da nöbet tuttu.

Sapaca köyü yol ayrımında tarla üzerinde hazırlık yapan Astrofotoğrafçılar, kuyruklu yıldızın görülmeye başlamasıyla birlikte özel ekipmanlarla çekimlerini yapıp, 80 bin yılda bir görülen bu doğa olayına şahitlik etti.