Süper zengin patlaması: Son 10 yılda servet devleri yüzde 54 arttı Süper zengin patlaması: Son 10 yılda servet devleri yüzde 54 arttı

Yapılan açıklamada, vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi amacıyla alınan kararlar neticesinde, cep telefonlarının getirilme ve vergilendirilme süreçlerinde önemli değişikliklere gidildiği belirtildi.

Yurt Dışı Telefon

Yapılan düzenlemeyle birlikte, artık yolcu beraberinde yurda sokulmak istenen ikinci cep telefonlarının maktu vergileri ödenerek teslim edilmesi uygulaması kaldırıldı. Böylece, vergi kaçaklarının ve kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ayrıca, yeni düzenlemeyle sadece yolcu beraberinde getirilen kişisel eşya statüsünde olan bir adet cep telefonuna muafiyet tanınması uygulamasında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Ancak, hediyelik eşya statüsünde veya beyana aykırı şekilde yurda sokulmak istenen ikinci cep telefonlarının artık İMEİ kaydı yapılmadan kullanımının engellenememesi nedeniyle, bu kapsamdaki telefonların maktu vergileri ödenerek teslim edilmesi uygulamasına son verildi.

Ayrıca, yolcu tarafından tekrar yurt dışına çıkışında teslim alınmak istenen cep telefonlarının Gümrük Kanunu'nda belirtilen 3 aylık süre boyunca gümrük ambarlarında bekletilebileceği ve yolcu tekrar yurt dışına çıkarken beraberinde teslim edilerek iade edilebileceği belirtildi.

Bu önemli düzenlemenin, vergi kayıplarını önleme ve vergi uygulamalarını daha etkin hale getirme amacı taşıdığı vurgulandı. Yurt dışından cep telefonu getirecek olan vatandaşların, güncel düzenlemelere dikkat etmeleri ve vergi yükümlülüklerini doğru şekilde yerine getirmeleri gerektiği ifade edildi.

Editör: Elif Erbay