Yapay zekânın (Artificial Intelligence-AI) 'babalarından biri' olarak görülen ve bu yıl çalışmaları nedeniyle Nobel Fizik Ödülü alan Geoffrey Hinton, önümüzdeki 30 yıl içinde bu teknolojinin insanlığı yok etme olasılığının yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseldiğini belirtti.
BBC Radio 4’ün Today programında konuşan Hinton daha önce teknolojinin insanlık için felaketle sonuçlanma ihtimalini yüzde 10 olarak değerlendirdiğini hatırlatarak, bu oranı şimdi yüzde 10-20 olarak revize ettiğini söyledi.
“ÖNGÖREMEDİM”
Hinton yapay zekânın bu kadar hızlı gelişeceğini öngörmediğini belirtti ve “Çoğu uzman, önümüzdeki 20 yıl içinde insanlardan daha zeki yapay zekâ sistemleri geliştireceğimizi düşünüyor. Bu oldukça korkutucu bir düşünce,” dedi.
Yapay zekâ alanındaki bu hızlı ilerlemenin “çok, çok hızlı” olduğunu söyleyen Hinton, hükümetlerin teknolojiyi düzenlemesi gerektiğini savundu.
“Piyasanın 'görünmez eli' bizi korumayacak. Büyük şirketlerin yalnızca kar motivasyonuyla hareket etmesi, teknolojiyi güvenli bir şekilde geliştirmelerini sağlamak için yeterli değil. Bunun tek yolu hükümet düzenlemeleridir” dedi.
Hinton, yapay zekâ alanında 'üç büyük isimden' biri olarak biliniyor. Diğer isimlerden biri olan Yann LeCun ise yapay zekânın insanlık için bir tehdit olmaktan çok, insanlığı yok oluştan kurtarabileceğini savunarak bu konudaki endişeleri paylaşmıyor.