Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, bugün Uluslararası Uzay İstasyonu'nda "kapalı sistemler için yaşam destek ünitesi geliştirilmesi" ve "gen düzenleme verimliliğinin araştırılması" olmak üzere 2 deney gerçekleştirecek.

Gezeravcı, Boğaziçi Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu'nun yönettiği "UzMAn" deneyi ile mikroalg yaşam destek üniteleri üzerinde çalışacak. Bu deney, mikroalg türlerinin yerçekimsiz ortamda büyüme, dayanıklılık, metabolik değişiklikler ve karbon dioksit yakalama yeteneklerini belirlemeyi amaçlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uzay yolcusu astronot Alper Gezeravcı ile görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uzay yolcusu astronot Alper Gezeravcı ile görüştü

İkinci deneyde ise Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Tuğçe Celayir'in proje yöneticisi olduğu bir ekip tarafından mikro yerçekimi altında bitkilerde CRISPR-GEM kullanılarak gen düzenleme verimliliği araştırılacak. Bu deney, bitkilerin uzay görevlerinde karşılaştığı streslere karşı savunma mekanizmalarını anlamak ve geliştirmek amacını taşıyor.

Bakan Uraloğlu'ndan açıklama: TÜRKSAT 6A’ya yeni logo Bakan Uraloğlu'ndan açıklama: TÜRKSAT 6A’ya yeni logo

Alper Gezeravcı uzayda ne yapacak? İlk Türk astronotun uzayda yapacağı 13 deney... Alper Gezeravcı uzayda ne yapacak? İlk Türk astronotun uzayda yapacağı 13 deney...

Gezeravcı, daha önce başlattığı "EXTREMOPHYTE" deneyi ile Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula bitkisinin uzay ortamına tepkilerini incelemişti. Toplamda 14 gün sürecek uzay görevi boyunca, Gezeravcı ve ekibi mikro yerçekimi ve uzay ortamında insan genetiği, insan sağlığı, biyoloji gibi çeşitli alanlarda 13 deney gerçekleştirecek. Bu deneyler, uzay, havacılık ve savunma sanayii için malzeme geliştirme, biyorejeneratif yaşam destek sistemleri, genetik araştırmalar ve diğer bilimsel çalışmalara katkı sağlamayı amaçlıyor.