Beynine pıhtı attı, felç geçirdi! Beynine pıhtı attı, felç geçirdi!

Ticari hayatta yaşanan olumsuzluklar sonucunda, uyumlu SGK borçlusu (işveren) nasıl borç öder? Sıklıkla gündem oluyor. Bu konuda sosyal güvenlik kurumu tarafından yayımlanan genelgeler, hangi borçların nasıl ödeneceğini belirtiyor.

Gelir veya kurumlar vergisine mükellefiyeti olan ticari ve mesleki faaliyet yürütenler bu genelgelerde yer alıyor. Ayrıca yine mükellefiyeti bulunan zirai işletmeleri de bu gruba dahil edebilirsiniz. Bu durumda bulunan ticaret erbabına bazı kolaylıklar ve taksit imkânı sunuluyor.

SGK Borçlusu İşveren İçin Ödeme Kolaylığı

Bazı şartları yerine getirmiş olan ticari işletmeler ile mükellef olan meslek erbapları SGK tarafından takip edilmektedir. SGK bu mükelleflerin borçlarını ödeme noktasında karşılaştıkları zorlukları, taksitlendirme veya tecil yöntemiyle kolaylaştırmaktadır. Bunun için öncelikle en az üç yıl pirim ödeme şartı var. SGK borcu ödeme kolaylığı için başvuracaksanız, belgelerinizin de eksiksiz olarak teslim edilmiş olması şart. Geçmiş bir yıl içerisinde borcunu ödeyememiş olanlar bu durumdan faydalanabiliyorlar.

SGK Borçlarında Çok Zor Durum Hali Nedir?

Sosyal güvenlik kurumu dahilinde bulunan borçların düzenli hale getirilip ödenebilmesi amacıyla yararlanabileceğiniz bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar 6183 sayılı kanun çerçevesinde belirtilmiştir. Kimlerin nasıl yararlanacağı ve şartları bu kanunda açıkça yazmaktadır. Kanunla belirlenen istisnaya göre SGK borçlusu zor durum hali tespit edildikten sonra, işveren kanundan yararlandırılıyor. Bugüne kadar sorumluluklarını yerine getirmiş ancak son dönem borçlarını ödeyememiş mükellefler uyumlu olarak görülmektedir. Bu mükellefler için de ödeyebilecekleri biçimde kolaylık sağlanmaktadır.

SGK Borçlusu İşveren Borcunu Nasıl Öder?

6183 sayılı kanuna göre borçlu işveren zor durumunu belirtmek zorundadır. SGK tarafından yapılan inceleme sonrası çok zor durum tespiti yapılmaktadır. Gerekli şartları taşıyan işverenler için anılan kanun gereğince birçok kolaylık sağlanmaktadır. Borçlara yönelik gecikme zammı ve faizi yerine farklı formüller işleme konulmaktadır. Taksit veya tecil durumunda yurt içi üretici fiyat endeksi rakamları esas alınarak hesaplama yapılmaktadır. Yıllık değişen oranlar sonucu belirli bir miktara kadar olan borçlarda teminat aranmayacak. Bu oranı geçen miktarlar için uyumlu SGK borçlusu (işveren) nasıl borç öder? Derseniz, teminat istenmektedir.