Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki TUSAŞ tesislerine terör saldırısı düzenlendi. Tesislerin önünden silah ve patlama sesleri duyuldu. Patlama ve silah seslerinin duyulması üzerine bölgeye güvenlik güçleri, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

İlk gelen bilgilere göre, saldırıyı bölücü terör örgütü PKK gerçekleştirdi. PKK’yı perde arkasından yöneten küresel güçlerin, dün MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin terör örgütüne yönelik yaptığı çağrıya karşı, bu saldırıyla karşı hamle yaptığı değerlendiriliyor.

Ankara Kahramankazan ilçesindeki TUSAŞ tesislerine yapılan saldırıda yaralananlar çeşitli hastanelere kaldırıldı. İtfaiye ve sağlık ekipleri olay yerine hızla intikal etti. Saldırı tam vardiya değişimi sırasında gerçekleşti; bu da yaralı sayısını maalesef artırdı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili olarak bir başsavcı vekili ve sekiz tane de savcı görevlendirdi.

Personel tahliye edildi

Saldırının başlamasından hemen sonra personelin sığınaklara gitmesi rehine sayısının yükselmesini önledi. TUSAŞ çok büyük bir alanda kurulu ve tesislerde 15 binin üzerinde personel çalışıyor. Saldırının olduğu alanın dışında kalan binalardaki personelin tahliye edildiği bildiriliyor.

Teröristlere içeriden yardım mı yapıldı?

Türkiye’nin en stratejik ve en kritik kuruluşlarından biri olan ve çok sıkı korunduğu bilinen TUSAŞ’a teröristlerin sızma şekli soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Saldırının özellikle vardiya değişimi sırasında yapılması, teröristlerin daha önce tesiste keşif yaptıklarını ya da içeriden bilgi almış olabilecekleri yönünde değerlendiriliyor. Ayrıca teröristler tesislerden içeriye girdikten hemen sonraki dakikalarda içeriden görüntülerin sosyal medyaya yansıması, TUSAŞ içinden terör örgütüne yardım edenlerin bulunup bulunmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, terör saldırısıyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan yerleşkesine yönelik gerçekleştirilen hain terör saldırısını lanetliyorum. Saldırıda şehit olan savunma sanayimizin kahramanlarına Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Saldırının gerçekleştiği ilk andan itibaren güvenlik güçlerimiz olaya müdahale etmiş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca da adli soruşturma başlatılmıştır. Bu hain terör saldırısı, Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarıları hedef almıştır. Ancak bilinmelidir ki bu saldırılar, ne savunma sanayimizin kahraman çalışanlarını ne de her alanda tam bağımsız bir Türkiye ideali için gece gündüz ter döken tek bir vatandaşımızı bile yolundan döndüremeyecektir. Bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da terörle ve terör örgütleriyle güçlü ve kararlı mücadelemiz devam edecektir."

Bakan Yerlikaya: Şehit ve yaralılarımız var

Bakan Yerlikaya, "Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısında 2 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Saldırıda maalesef 3 şehidimiz, 14 yaralımız var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Bu menfur saldırıyı lanetliyorum. Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemiz azim ve kararlılıkla devam edecek. Lütfen resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız." dedi.

Menzil’de post kavgası artık gizlenemiyor Menzil’de post kavgası artık gizlenemiyor

Bakan Tunç’tan açıklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı açıklamada, "Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tesislerine düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Hain terör saldırısıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 1 başsavcıvekili ve 8 cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum." dedi.

RTÜK’ten uyarı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı (RTÜK) Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, terör olayları durumunda medyanın sorumluluğuna dikkati çekti.

Şahin, açıklamasında, "Gerek yasamız gerekse basın meslek ilkeleri göz önüne alındığında bu tip olaylar sonrasında vatandaşı paniğe sevk edebilecek, halkta infiale yol açabilecek sansasyonel, kaynağı belirsiz bilgi ve iddiaların medyada yer almaması son derece önemlidir. Sadece resmî bilgilerin haberlere yansıtılması gerekmektedir. Aksi halde sorumlu olan yayıncılar hakkında gerekli müeyyideler uygulanacaktır." ifadelerine yer verdi.

TUSAŞ nedir?

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ, Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir. Şirket dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'e ve askerî nakliye uçağı Airbus A400M'ye parça üretmektedir.

Editör: Yasin Paşalı