Elazığ ve Malatya illerini birbirine bağlayan köprünün, gergin eğik askılı ve ters-Y tipi tasarımıyla öne çıktığını belirten Uraloğlu, 660 metre uzunluğundaki yapının mühendislik harikası bir eser olduğunu vurguladı.
Bakan Uraloğlu, 380 metrelik orta açıklığı ve 168,5 metrelik tek pilonu ile köprünün dünya çapında dördüncü sırada yer aldığını söyledi. Köprünün inşasında kullanılan 7 bin ton çeliğin, Eyfel Kulesi'nde kullanılan çelikle eşdeğer olduğunu hatırlatan Uraloğlu, yapılan kaynak işlemlerinin uzunluğunun 450 kilometreye, kablo uzunluğunun ise 853 kilometreye ulaştığını ifade etti.
Ödül töreninin 12 Aralık 2024'te ABD’nin Orlando şehrinde gerçekleştirileceğini belirten Uraloğlu, köprünün tamamen Türk mühendisler ve işçiler tarafından inşa edildiğini, milli kaynakların kullanıldığını vurguladı. Ayrıca, köprünün enerjisini güneşten sağlayacak şekilde tasarlandığını ve bu sistemle yıllık 6 milyon liradan fazla tasarruf sağlanacağını açıkladı.
Daha önce Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Zigana Tüneli gibi projelerin de IRF tarafından ödüllendirildiğini anımsatan Uraloğlu, bu ödüllerin Türkiye’nin mühendislik alanındaki başarısını ortaya koyduğunu söyledi.