Bilim ve Teknoloji

Türkiye’de nüfus artış hızı alarm veriyor! Bundan sonra ne olacak?

Türkiye’de nüfus artış hızı binde 1,1 gibi bir orana düşerek neredeyse durdu! Alarm veren nüfus artış sorunu meselesi AK Parti MYK’sında da konuşuldu. Türkiye’nin nüfus artış problemini Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Danışma Kurulu üyesi, araştırmacı Semih Turan’a sorduk…

Abone Ol

2023 sonu itibarıyla Türkiye’de ikamet eden kişi sayısı bir önceki yıla göre sadece 92 bin 824 kişi artarak 85 milyon 372 bin kişi oldu.

Türkiye’de yıllık nüfus artış hızı 2022’de binde 7,1 iken, 2023’te binde 1,1 olarak kayda geçti.

Türkiye’de nüfus artışı 2022 yılında AB ortalamasının üstündeydi ancak bu keskin düşüşün ardından 2023 yılında ortalamanın altına düşmesi söz konusu. 

Türkiye’de doğurganlık hızı da kademeli şekilde düşüyor.

AK Parti MYK’sında konuşulan önlemler çözüm olur mu?

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında nüfus artışındaki yavaşlamaya karşı bir dizi tedbir konuşulmuştu. Bunlar arasında doğum parasının güncellenmesi, 3 çocuklu ailelere 17 bin lira bakım desteği de var.

Bu önlemlerin ülkemizin nüfus artış hızını ne şekilde etkileyeceğini, bu konuda alınabilecek başka önlemlerin olup olmadığını araştırmacı sosyolog, Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Sosyoloji Bölümü Danışma Kurulu üyesi Semih Turan’a sorduk.

Bulgu Araştırma araştırmacılarından Turan, kısa süre önceye kadar genç nüfusumuzla övündüğümüz bir demografimiz olduğunu, kentleşmenin artmasıyla birlikte Avrupa’nın yaşadığı nüfus problemini bizim de yaşamaya başladığımızı söyledi.

Nüfus artış hızının düşmesindeki en önemli nedenin ekonomi olduğunu belirten Turan, ekonomik anlamda geleceğe umutla bakamayan ailelerin çocuk sahibi olma kararını vermekte zorlandıklarını dile getirdi.

Bununla birlikte sosyal nedenler de olduğunu dile getiren Turan, kent hayatında çocuk yetiştirmenin ebeveynin zamanının çok büyük bir bölümünü harcaması gereken bir iş olduğunu, bunun da tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de nüfus artışını etkilediğini söyledi.

Bütüncül bir iyileşme şart!

AK Parti MYK’sında konuşulan önlemlerin önemli olduğunu dile getiren Turan, bununla birlikte ekonomide bütüncül bir iyileşme olmasının da önemine dikkat çekti.

Temel gıdalara erişimin güçleşmesiyle birlikte Türkiye’de 0-5 yaş arası çocuklarda bodurluk problemi gibi sorunların görülmeye başlandığını dile getiren Turan, ekonomide genel bir iyileşme olmadan alınacak diğer önlemlerin etkisinin sınırlı kalacağını dile getirdi.

Nüfus artış hızının düşmesinin, aynı zamanda yaşlı nüfusun artması ve genç, çalışan işgücü sayısının azalması anlamına geldiğini belirten Turan, Avrupa’nın bunu göçmen işçilerle çözmeye çalıştığını, bunun da demografik açıdan başka sorunlara neden olabileceğini ifade etti.

İşgücü azaldığı takdirde işgücünün emeğinin değerinin artıp artmayacağı sorusunu yönelttiğimiz Turan, sanayileşme ve ihracat arttığı takdirde işgücündeki azalmanın böyle bir sonuç vermesinin de mümkün olabileceğini, fakat mevcut durumda işgücünün hem ucuz hem de sınırlı olması gibi bir döngüye sebep olabileceğini vurguladı.