İşte FETÖ elebaşı Gülen'in son hali! İbretlik görüntü... İşte FETÖ elebaşı Gülen'in son hali! İbretlik görüntü...

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın 2009 yılında oluşturduğu BRICS'e Türkiye'nin üyelik başvurusuyla ilgili haberlerin ardından Uşakov, başvurunun değerlendirme sürecinde olduğunu belirtti.

Vladivostok'ta düzenlenen 9. Doğu Ekonomik Forumu'nda konuşan Uşakov, "Türkiye, BRICS'e tam katılım için resmi başvurusunu yaptı, bu başvuruyu değerlendireceğiz," dedi.

Bu açıklama, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in Türkiye'nin BRICS'e tam üyelik konusundaki kararlılığını vurgulayan sözlerinin ardından geldi. Çelik, dün yaptığı basın toplantısında, "Süreç devam ediyor, somut bir gelişme olduğunda paylaşırız," ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca, Uşakov, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya'ya bağlı Tataristan'ın Kazan kentinde yapılacak olan 16. BRICS Zirvesi'ne katılım için resmi davet iletildiğini de duyurmuştu.

CHP’li Tan’dan ‘Mavi Vatan’dan sonra BRICS düşmanlığı

Daha önce İsveç’in NATO üyeliğini destekleyen, Mavi Vatan için 'masal' ifadesini kullanan Emekli ABD Büyükelçisi ve CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, bu kez de Türkiye'nin BRICS’e üyelik başvurusu yapmasını hedef aldı.

Türkiye'nin başvurması bile yetti

Eski büyükelçi Namık Tan, Türkiye'nin BRICS'e üyelik başvurusuna yönelik sert eleştirilerde bulundu ve bu girişimin dış politika açısından ciddi riskler taşıdığını savundu. Tan, "BRICS üyelik başvurusu, söylentisi bile gerçekleşmesinden daha tehlikeli" dedi. Tan'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda, panik havası dikkat çekti ve Mavi Vatan karşıtlığını burada da sürdürdü. İtirazlarını 8 maddede dile getiren Tan, şu iddialarda bulundu:

"Şuyuu, vukuundan beter"

Tan, Dışişleri Bakanlığı’nın bu başvurudan haberi olmadığını öne sürdü ve "Bir deli kuyuya taş atmış' diyeceğiz, ama taşı atan kim, gerçekten bir taş atıldı mı, bunları bile doğru dürüst öğrenemiyoruz. Herhalde Fidan’ın Brüksel’deki ‘Gymnich’ toplantısında yaşadığı zorlukların ardından bu söylentinin yayılması bir tepki olarak değerlendiriliyor." dedi.

‘Bedeli olacak”

Tan, S-400 alımının F-35 programından çıkarılmamıza yol açtığını hatırlatarak, "BRICS’e üyelik başvurusunun, dış politika ve ulusal güvenlik açısından nasıl bir tehlike yaratacağını siz düşünün. Eğer doğruysa, Ankara’nın BRICS’e üyelik başvurusu yapması bir diplomatik çılgınlık, hatta intihar girişimidir," diye ekledi.

‘İki ata aynı anda binilemez”

Tan, Türkiye’nin aynı anda iki farklı strateji izleyemeyeceğini belirterek, "Doğu Akdeniz’de ABD ile tatbikat yaparken, Hamas liderlerini İstanbul’a getirip İsrail’e karşı çağrılar yaptırmak gibi çelişkili adımlar kimseyi kandıramaz. Türkiye’nin organik kimliği ve tarihsel yönelimi bellidir, bu tür beyhude çabaları ‘diplomatik etkinlik’ olarak sunmanın anlamı yoktur," dedi.

Mavi Vatan'a 'masal' dedi

Namık Tan, AK Parti'nin dış politikadaki tutumunu eleştirdiği bir konuşmasında şunları söylemişti:

Yeri geldi, Osmanlı’yı ihya hayalleri kurdu. Sınır ötesi harekatlarla yetinmedi. Deniz aşırı maceralara yeltendi. Bir ara tutturduğu Mavi Vatan masalından o da koşulların zorlamasıyla yani ekonominin iflası kapıya dayanınca neyse ki oldukça çabuk yüz geri etti.

Editör: Ömer Göyce