ABD eski başkanı Donald Trump`ın döneminde İsrail Büyükelçisi olan David Firedman, “Tek yahudi devleti” planını detaylandıran yeni kitabında, İncil`i referans göstererek, “İşgal altındaki Batı Şeria`daki İsrail ilhakını desteklemenin, ABD için bir görev olduğunu” iddia etti.

Eski büyükelçi  İsrail için sınırları zorluyor

Middle East Eye`nin internet sitesinde yer alan habere göre, David Friedman, “Tek yahudi devleti: İsrail-Filistin çatışmasını çözmek için son ve en iyi umut`` adlı kitabında, ABD`nin, İsrail`in Batı Şeria`yı ilhakını her şeyden önce İncil`in değerleri ve kehanetleri temelinde desteklemesi gerektiğini savundu.

Friedman`ın, ABD gazetesi The Forward`a yaptığı açıklamada, ilhak planını uygun zamanda Trump`la paylaşacağını dile getirdiği belirtildi.

Tek yahudi devleti planı

Friedman ayrıca sosyal medya platformu X`te yaptığı paylaşımda, kitabın, ABD`nin İsrail-Filistin çatışmasına iki devletli çözüm savunuculuğu yaptığı 70 yıllık politikadan neden vazgeçmesi gerektiğine dair sağduyulu bir bakış açısı içerdiğini iddia etti.

The forward gazetesinin elde ettiği bilgilere göre, Friedman`ın ilhak planı, işgal altındaki Batı Şeria üzerindeki İsrail egemenliğini savunmak ve sürdürmek için, Filistinlilere ayrılmış 1 milyar dolarlık  ABD fonunu İsrail`e aktarmayı gerekli kılıyor.

Porto Riko örneği

Friedman, işgal altındaki Batı Şeria`da yaşayan yaklaşık iki milyon filistinlinin yasal statüsüne ilişkin vizyonunu ayrıntılı olarak açıkladığı bölümde ise, “Tek bir yahudi devletinin, Filistinlilere Karayipler`deki bir ABD toprağı olan Porto Riko vatandaşlarına benzer yasal haklar vereceğini`` savunuyor.

Cammu-Keşmir halkı 10 yıl sonra sandığa gitti Cammu-Keşmir halkı 10 yıl sonra sandığa gitti

Abd gazetesine göre kitapta, “Filistinliler, Porto Rikolular gibi ulusal seçimlerde oy kullanmayacaklar. Filistinliler, İsrailinkilerle çelişmediği sürece kendi yönetim belgelerini yürürlüğe koymakta özgür olacaklar” ifadelerine yer veriliyor.

Middle East Eye haber sitesi, kitabın ABD’deki 2024 başkanlık seçimleriyle aynı zamana denk gelmesinin dikkat çekici olduğunu vurguladı. Kitabında, bazı Arap ülkeleri ile İsrail arasında yapılan normalleşme ilişkileri ve İbrahim Anlaşmaları`na da değinen Friedman, “bu zamanlama, İbrahim Anlaşmaları`nın “Tek Yahudi Devleti` kavramı etrafında genişletilmesi için büyük bir fırsat” dedi.

Editör: Burçin Çelikkol