Altın fiyatları ne kadar oldu? 17 Eylül güncel altın fiyatları Altın fiyatları ne kadar oldu? 17 Eylül güncel altın fiyatları

Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'nin hizmet ihracatında 101,7 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı ve dünya hizmet ihracatından yüzde 1,29 oranında pay alarak 22. sıraya yükseldiği kaydedildi. 2024 yılı için belirlenen 110 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefinin ilk altı ayında, Türkiye’nin hizmet ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 artarak 47,2 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde hizmet ithalatı ise yüzde 11,8 artarak 23,1 milyar dolara çıktı.

23 Ağustos 2024 tarihinde OECD tarafından yayımlanan G20 ülkelerinin 2024 yılı ikinci çeyrek uluslararası ticaret istatistikleri raporuna göre, G20 ülkeleri arasında hizmet ihracatı en fazla artış gösteren ülke Türkiye oldu. Raporda, G20 ülkelerinin mal ihracatında herhangi bir değişiklik olmazken, hizmet ihracatında büyümenin devam ettiği belirtildi. Türkiye, hizmet ihracatında bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,7 artış göstererek ilk sıraya yerleşti. Aynı dönemde Türkiye’nin hizmet ithalatında ise yüzde 3’lük bir daralma yaşandı.

Ticaret Bakanlığı, bu başarılı performansın Türkiye’nin dünya hizmet ticaretindeki yerini sağlamlaştırdığını ve cari dengeye pozitif katkısını artırdığını belirtti. Bakanlık ayrıca, hizmet ihracatını desteklemek için 2024 yılında 5,1 milyar TL'lik bir destek bütçesi ayırdığını ve bu bütçenin Ağustos ayı itibarıyla 3,9 milyar TL’sinin hizmet ihracatçılarına aktarıldığını açıkladı.

Bu gelişmeler, Türkiye’nin hizmet sektöründe uluslararası alanda yükselen bir güç olduğunu bir kez daha ortaya koyarken, bakanlık, hizmet ihracatını artırma hedefleri doğrultusunda desteklerin süreceğini vurguladı.

Editör: Elif Erbay