Cumhuriyetçi ABD Başkan Adayı Donald Trump, miting konuşması sırasında suikast girişiminden yaralı kurtuldu. Seçimin favorisi konumundaki eski başkan, Pensilvanya eyaletinin Butler şehrinde düzenlediği seçim mitinginde açılan ateş sonucu sağ kulağından yaralandı.

7 el silah sesi duyuldu

Kürsüde konuştuğu sırada 7 el silah sesinin duyulmasının ardından kanayan kulağını tutan ve yumruğunu havaya kaldırarak tepki gösteren Trump, korumaları tarafından çembere alınarak zırhlı aracıyla olay yerinden uzaklaştırdı. Olay sırasında miting alanında da panik yaşanırken, Butler Bölge Başsavcısı Richard Goldinger saldırganın ABD Gizli Servis ajanları tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

1 miting katılımcısının da hayatını kaybettiği belirtilirken, olayla ilgili suikast soruşturması başlatıldı.

Trump'ın mitinginde silahlı saldırı: Kulağından yaralandı - 2

İran'dan İsrail'e: Yine vururuz İran'dan İsrail'e: Yine vururuz

Trump’ın sağlık durumu iyi

Trump, ise olaydan sonra yaptığı ilk açıklamada, "İyiyim ve tıbbi muayeneden geçiyorum" ifadelerini kullandı. Trump’ın kampanya sözcüsü Steven Cheung da Trump’ın bir sağlık tesisinde kontrolden geçtiğini belirterek, "Başkan Trump, bu iğrenç eylem sırasında hızlı davranan korumalara ve ilk müdahale ekiplerine teşekkür ediyor. Durumu iyi ve yerel bir tıbbi tesiste kontrol ediliyor. Daha fazla ayrıntı gelecek" açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı Biden'dan ilk mesaj

ABD Başkanı Joe Biden, Trump’ın mitinginde yaşanan olayla ilgili yaptığı ilk açıklamada, siyasi şiddetin kabul edilemez olduğunu belirterek “Herkes, herkes bunu kınamalıdır" dedi. Silahlı saldırının Trump’a yönelik bir suikast girişimi olup olmadığı konusunda kesin yorum yapmaktan kaçınan Biden, “Amerika’da bu tür şiddet eylemlerine yer yok” şeklinde konuştu.

"Bu ülkeyi birleştirmek zorunda olmamızın nedenlerinden biri de bu” diyen Biden,” Bunun olmasına izin veremeyiz. Biz böyle olamayız. Buna göz yumamayız" ifadelerini kullandı. Biden, en kısa sürede Trump ile konuşmak istediğini de sözlerine ekledi.

Harris: “Hepimiz kınamalıyız”

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de, yaptığı yazılı açıklamada saldırıyı kınayarak, Trump’ın olayı hafif yaralı olarak atlatmasından mutluluk duyduğunu ifade etti. “Trump, ailesi ve bu anlamsız silahlı saldırıdan etkilenen ve yaralanan herkes için dua ediyoruz” diyen Harris, “Bu tür şiddet olaylarının ulusumuzda yeri yoktur. Hepimiz bu iğrenç eylemi kınamalı ve daha fazla şiddete yol açmaması için üzerimize düşeni yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Trump'ın mitinginde silahlı saldırı: Kulağından yaralandı - 9

Saldırgan öldürüldü

Butler Bölge Başsavcısı Richard Goldinger, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyası sırasında meydana gelen saldırıda, ateş eden kişinin ve olay yerinde bulunan bir kişinin öldüğünü bildirdi.

Richard Goldinger, şüpheli saldırganın, miting alanının dışında olduğuna işaret ederek, "Gerçekten, bulunduğu noktaya nasıl vardı bilmiyorum ama alanın dışındaydı. Oraya nasıl ulaştığını çözmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

Miting alanının şu anda "suç mahalli" olduğuna dikkati çeken Goldinger, mitinge katılan pek çok kişinin bulunduğunu ve herkesi oradan çıkarmanın zor olduğunu dile getirdi.

Goldinger, şüpheli saldırganın kimliğine ilişkin, kendisine bilgi verilmediğini sözlerine ekledi.

Saldırganın kimliği açıklandı

BBC'nin haberine göre, Greg Smith adlı bir katılımcı, saldırganın, izleyiciler tarafından saldırıyı düzenlemeden dakikalar önce görüldüğünü iddia etti. Saldırganın sürünerek çatıya çıktığını gördüğünü kaydeden Smith, saldırganın bir silah taşıdığının açıkça görüldüğünü ve etkisiz hale getirilmeden "3-4 dakika" çatıda kaldığını da dile getirdi. Polis güçlerinin etrafta dolandığını aktaran Smith, "Biz 'şu çatıda silahlı birisi var' dedik" ifadesiyle polise saldırganı bildirdiklerini, ancak polisin herhangi bir müdahalede bulunmadığını belirtti.

FBI, Trump'a suikast girişiminde bulunan kişinin 20 yaşındaki Thomas Matthew olduğunu açıkladı.

Trump: Korkmayacağız, meydan okuyacağız

ABD Başkan adayı Trump, saldırıdan saatler sonra yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Dünkü düşünceleriniz ve dualarınız için herkese teşekkür ederim, zira düşünülemez olanın gerçekleşmesini engelleyen yalnızca Tanrı'ydı. Korkmayacağız, bunun yerine İnancımızda dirençli ve kötülük karşısında meydan okuyan olarak kalacağız. Sevgimiz diğer kurbanlar ve aileleriyle birlikte. Yaralananların iyileşmesi için dua ediyor ve korkunç bir şekilde öldürülen vatandaşımızın anısını kalbimizde yaşatıyoruz. Şu anda, birlik olmamız ve Amerikalılar olarak gerçek karakterimizi göstermemiz, güçlü ve kararlı kalmamız ve kötülüğün kazanmasına izin vermememiz her zamankinden daha önemlidir. Ülkemizi ve hepinizi gerçekten seviyorum ve bu hafta Wisconsin'den büyük ulusumuza seslenmek için sabırsızlanıyorum.”

Son Dakika: Trump'ın mitinginde ateş açıldı! Son Dakika: Trump'ın mitinginde ateş açıldı!