Pazartesi günü Meksika Körfezi'nde hızla şiddetlenen ve kategori 5 seviyesine ulaşan Milton Kasırgası, Güney Florida'da büyük bir endişeye yol açtı. Milton Kasırgası'nın, Tropikal depresyondan kategori 5 seviyesine çok kısa sürede çıkması rekor olarak nitelendiriliyor.

İnsanlar tehlike altında

Milton Kasırgası’nın büyümesinin arkasında yatan nedenin iklim değişikliği ve küresel ısınma olduğunu vurgulandı. NBC meteoroloğu John Morales, "Küresel ısınma, bu tür fırtınaların daha sık ve daha şiddetli hale gelmesine neden oluyor," dedi.  Meksika’nın Yucatán Yarımadası'nda kasırganın yolunda olan insanların çoğunun yetersiz kaynaklara sahip olduğunu ve büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduklarını da belirtti.

Zambiya'da maden göçtü: en az 10 ölü Zambiya'da maden göçtü: en az 10 ölü

Duyuru sitesi çöktü

Yoğun ilgi nedeniyle Ulusal Kasırga Merkezi'nin web sitesi pazartesi günü saat 17.00 sularında geçici bir süreliğine çöktü. 

Büyük yıkımlara yol açabilir

Ulusal Kasırga Merkezi’nin (NHC) tahminlerine göre, Milton Kasırgası bugün Florida'nın batı kıyılarına ulaştığında büyük yıkımlara yol açabilecek. NHC, kasırganın deniz sıcaklıklarının etkisiyle güçlenmeye devam ettiğini ve merkezdeki rüzgar hızlarının artabileceğini bildirdi. Milton Kasırgası'nın ardından etkili olabilecek şiddetli fırtına dalgaları ve seller nedeniyle bölgedeki birçok ev ve iş yerinin tehdit altında olduğu belirtiliyor. Ulusal Kasırga Merkezi, bu kasırganın Florida'nın batı kıyısı için kayıtlara geçen en yıkıcı fırtınalardan biri olma potansiyeline sahip olduğunu açıkladı.

Son yüzyılın en kötü fırtınası

ABD Başkanı Joe Biden, Milton Kasırgası nedeniyle Angola ve Almanya gezilerini iptal etti. Ayrıca ABD Başkanı Joe Biden Milton Kasırgası’nın “Son 100 yılda ABD’deki en kötü fırtınalardan biri” olabileceği konusunda uyardı.

Editör: Uğur Kaçar