Ahu Tuğba sevenlerini korkuttu Ahu Tuğba sevenlerini korkuttu

İş göremez durumda olan çalışanlar, SGK hastalık rapor parası nasıl alınır, şartları neler? Konusunu araştırmaktadır. Hastalık veya kaza sonrası bu duruma düşen çalışanların mağduriyet yaşamaması esas alınır. Halk arasında rapor parası olarak da adlandırılan bu ödeme SGK tarafından yapılır.

Sosyal güvenlik kurumu tarafından ödemesi yapılan rapor ücretlerinin işverenle herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Aranan şartlar arasında çalışanın geriye dönük olarak 90 günlük sigorta pirimi yatırmış olma şartı vardır. Alınan hastalık raporları iki günden fazla olmak durumundadır. SGK Hastalık Rapor Parası

SGK rapor parası Hangi Şartlarda Verilir?

Sosyal güvenlik kurumundan rapor parası almanız için 2 günden fazla iş göremez raporunuz olmalıdır. 2 günün üzerinde bulunan raporlarınız, işveren tarafından sosyal güvenlik kurumuna bildirilmesinin ardından işlemler başlar. Hastalık veya kaza sonrası uygulanan SGK rapor parası ücretleri ayakta tedavi için ayrı ödenmektedir. Yatarak tedavi içinse başka formül çerçevesinde ödeme yapılmaktadır. Gebelik durumu olan çalışanlar da SGK rapor parası alma şartları içerisinde yer alırlar. Doğum öncesi sekiz doğum sonrasında ise sekiz hafta olarak toplamda 16 hafta gebelik rapora dahildir. Çoğul gebelik söz konusu olduğunda 2 hafta ilave edilerek toplam on sekiz hafta olarak ücretlendirilir. Eğer çalışma sırasında meydana gelen bir iş kazası söz konusuysa burada herhangi bir şart aranmamaktadır. Bu kapsamda meslek hastalıkları da ayrı olarak değerlendirmeye alınmaktadır.

SGK Hastalık Rapor Ücreti Nereye Yatırılır?

Sosyal güvenlik kurumundan rapor parası alabilmek için öncelikle tüm şartları karşılıyor olmanız gerekir. Rapor ücreti olarak bürüt aylık ücretten hesaplanan günlük ücret tahakkuk ettirilmektedir. SGK rapor parası nereye yatırılır? Diyenler için iki yol bulunur. Eğer sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı bir IBAN numaranız varsa rapor ücretiniz buraya yatırılır. Eğer IBAN numaranız yok ise ödeme PTT üzerinden yapılmaktadır. Postane gişelerinde adınızı ve ödeme seçeneğini söylemeniz yeterlidir. Hastalık rapor paralarında, sosyal güvenlik kurumu ayakta tedavi için günlük ücretin 3/2sini esas almaktadır. Yatarak tedavilerde ise bu oran 2/1 olmaktadır. SGK hastalık rapor parası nasıl alınır, şartları neler? Diyenler paralarını bu hesaba göre alırlar.