MERT SAYAN – HABER MERKEZİ

Esad'ın devrilmesi korkuttu, ABD Filistin’de Abbas'ı iktidarda tutmaya çalışıyor Esad'ın devrilmesi korkuttu, ABD Filistin’de Abbas'ı iktidarda tutmaya çalışıyor

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin İspanya’ya Hürjet ihracatı anlaşmasını duyurmuştu. Bu anlaşmanın Türkiye için tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirten Uluslararası İlişkiler Uzmanı Ülger, anlaşmanın detaylarını Samimi Haber’e değerlendirdi. 

Ülger, TUSAŞ’ta üretilen Hürjet uçaklarının Türk savunma sanayi bakımından çok önemli bir kilometre taşı olduğuna dikkat çekerek; “Türkiye çok yakın zamanlara kadar savunma sanayii alanında dışa bağımlı bir ülkeydi. Günümüzde kendi kendine yeterlilik oranı yüzde 80 seviyesine yükselmiştir” ifadelerini kullandı.

“SAVUNMA SANAYİ İÇİN DÖNÜM NOKTASI”

Mutabakat Zaptı’na göre, önümüzdeki yıllarda TUSAŞ tarafından üretilen 24 adet HürJet eğitim ve hafif taarruz uçağı İspanya'ya satılacak. Ülger, bu gelişmenin Türkiye’nin savunma sanayisinde dışa bağımlılığı azaltma ve durumu kendi lehine çevirmede önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Savunma sanayisinin gelişiminde dönüm noktası olarak 1974 Kıbrıs müdahalesini işaret eden Ülger, bu olayın Türkiye'nin savunma sanayisindeki yolculuğunun başlangıcı olduğunu belirterek; “Günümüzde Türkiye’nin, kendi kendine yeterlilik oranı %80 seviyesine yükselmiştir. Kıbrıs müdahalesinden sonra Türkiye'nin anlaşmalarla kayıt altına alınan garantörlük hakkı çerçevesinde yaptığı askeri müdahaleden sonra ekonomik ve askeri yaptırımlar gündeme geldi. Özellikle aynı ittifakın içerisinde bulunduğumuz batı ülkeleri Türkiye'ye savunma sanayi alanında yaptırım, boykot, ambargo uygulamaya başladılar. Bu dönemde başlayan savunma sanayii alanındaki çabalar, yatırımlar o zamandan günümüze 50 yıl içerisinde Türkiye'nin dışa bağımlılığının aşılmasını sağladı” şeklinde konuştu.

“SAVUNMA SANAYİ İHRACATI 6 MİLYAR DOLAR”

Ülger, 2024 yılı itibariyle Türkiye’nin savunma sanayi alanında ihracatının çok önemli bir seviyede olduğunu vurguladı. 

Prof. Dr. Ülger, Türkiye'nin savunma sanayide kısa sürede çok önemli bir aşamaya geldiğinin altını çizerek; “2024 yılı itibarıyla baktığımızda Türkiye'nin savunma sanayii ihracatı 6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşecek gibi gözüküyor. Son ayı da içerisine eklediğimizde bu rakama ulaşılacak” diye konuştu.

TUSAŞ’ın özellikle savaş uçağı KAAN’ın seri üretime geçmesiyle Türkiye’nin ihracatının çok daha ileri seviyelere ulaşacağını söyleyen Ülger, bu hedefin 2028’den itibaren mümkün olabileceğini dile getirdi. Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Türk savaş uçağı seri üretime başlayacak. Böylece dışarıdan Eurofighter, F-16 ve F-35 gibi uçakların temin ve tedariki yerine, ulusal savaş uçağımız 2028’den itibaren bu alanda temel enstrümanımız, temel savaş aracımız haline gelecek”.

Editör: Figen Karadeniz