Suriye’de 61 yıllık BAAS rejiminin yıkılmasından sonra hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Ülkeye yapılan ziyaretlerde her geçen gün artıyor.
Başkent Şam, bugün dikkat çekici bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Suriye merkezli Step News’in haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Ahmed El Şara ile birlikte Emevi Camisi’nde Cuma namazı kıldı. Bilal Erdoğan’ın üst düzey bir Türk heyetine liderlik ettiği bu ziyaret, Türkiye-Suriye ilişkilerinde yeni bir sayfanın işareti olarak yorumlandı.
BİLAL ERDOĞAN DÜN ŞAM’A GİTTİ
Step News’in aktardığına göre, Bilal Erdoğan, 27 Şubat Perşembe günü Suriye’ye ayakbastı ve bir gün sonra Ahmed Şara ile Emevi Camisi’nde buluştu. Saat 12.00 civarında başlayan Cuma namazı, Şam’ın en köklü ve sembolik yapılarından biri olan bu camide gerçekleşti. Bilal Erdoğan’ın ziyareti, Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından Türkiye’nin yeni yönetimle kurduğu temasların bir uzantısı olarak görülüyor.
SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU
Haberde, Bilal Erdoğan’ın üst düzey bir Türk heyetine başkanlık ettiği vurgulanıyor. Heyette eski bakan Mustafa Varank gibi isimlerin de yer aldığı iddia edilirken, bu ziyaretin resmi bir görevden ziyade sembolik bir jest olduğu konuşuluyor. Bilal Erdoğan’ın Suriye’ye gidişi, babası Erdoğan’ın henüz Şam’ı ziyaret etmediği bir dönemde gerçekleşti; bu da “Erdoğan’dan önce oğlu Şam’a gitti” yorumlarını beraberinde getirdi. Sosyal medyada bazı kullanıcılar, “Bu namaz, Türkiye’nin Suriye’deki etkisini gösteriyor” görüşünü savundu. Ziyaretin, Türkiye’nin Suriye’nin yeniden inşasına destek taahhüdünün bir parçası olabileceği de öne sürülüyor.
Bilal Erdoğan, Cuma namazını kılmak için Şam Emevi Camii'ne geldi. pic.twitter.com/gvGRrg8yb5
— Gündem 7x24 (@gundem7x24) February 28, 2025
ZİYARET NEDEN ÖNEMLİ?
Emevi Camisi’nde kılınan bu Cuma namazı, hem manevi hem de siyasi açıdan büyük bir anlam taşıyor. Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin Aralık 2024’te çökmesiyle Ahmed Şara liderliğindeki yeni yönetim, Türkiye ile ilişkileri normalleştirme yolunda adımlar atmıştı. MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın önceki ziyaretlerinin ardından Bilal Erdoğan’ın Şara ile camide buluşması, bu süreci pekiştiren bir adım olarak değerlendiriliyor. Emevi Camisi, yıllarca Erdoğan’ın “Şam’da namaz kılacağız” sözleriyle sembolleşmiş bir mekan; bu nedenle Bilal Erdoğan’ın burada Şara ile yan yana olması, hem Türk kamuoyunda hem de bölgede geniş yankı uyandırdı.