Ünsal ERGEL/ANKARA

Saadet Partisi’nin grup krizi bitmek bilmiyor. Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’in Meclis Genel Kurulu’nda geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesiyle beraber başlayan grubun düşmesi korkusu, yeni bir haber ile tekrar gündeme geldi. İlk krizi CHP’nin Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap ile aşan Saadet Partisi, İstanbul Milletvekili Selim Temurci ile tekrar yaşanan süreci atlatmanın yolunu arıyor.

Bakan Bayraktar'dan Akkuyu müjdesi: Yüzde 90 seviyesinde Bakan Bayraktar'dan Akkuyu müjdesi: Yüzde 90 seviyesinde

CHP’nin desteği ile aştılar

Bütçe görüşmeleri sırasında yaşanan Bitmez’in ölümünde devreye giren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Muhalefetin sesi kısılmasın” gerekçesiyle TBMM’nin 6.grubunun düşmemesi için Kasap’ı geçici süreyle Saadet Grubu’na 20.isim olarak göndermişti.
Ancak aradan 7 ay geçmesine rağmen Saadet Partisi, Kasap’ın yerine bir milletvekili bulamadı. Her fırsatta partisine dönmek istediğini açıkça ifade eden Kasap ise bu yasama yılını Saadet Partisi’nde tamamlamak zorunda kaldı.

Bu defa da Gelecek Partisi

Bağımsız 7 milletvekili ile grubu olmayan Demokrat Parti, DEVA gibi partilerden de destek arayan Saadet Partisi, çözüm bulamayınca 20 milletvekili sayısını kaybetmemek için son olarak CHP ile görüştü. Kasap’ın gruba ek bir milletvekili bulana kadar kalacağı garantisini CHP’den alan Saadet Partisi, bir süre rahatlarken bu defa da Gelecek Partisi’nde bir ayrılık dedikodusu, krizi tetikledi.

Gelecek-DEVA görüşmeleri

Bu arada uzun süredir Meclis’te grup kurma hayali kuran Ali Babacan’ın DEVA partisi de Gelecek Partisi kurmayları ile yeni bir oluşum için geçtiğimiz ay görüşmeler yaptı. Ancak bu görüşmelerden Ahmet Davutoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı adaylığı talebi nedeniyle tıkandı.

Kardeşlik hukukumuz var

Saadet Partisi kurmayları DEVA tehlikesini atlattığını düşünürken, Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı açıklamalar ile geçiş sinyalini verdi. Önümüzdeki günlerde Temurci’nin AK Parti’ye geçeceği ifade edilirken, Saadet Partisi’nin yeniden grubunun dağılması tehlikesi ortaya çıkmış oldu.
Bugünlerde Saadet Partisi kurmayları grubun düşmemesi için tekrar milletvekili arayışına geçerken, kulislerde CHP’nin yine destek sağlayacağı yönünde görüşler ifade ediliyor. Ancak Temurci’nin bu hamlesini tek başına yapmayacağı, AK Parti’ye geçiş sürecinde yanında 2-3 milletvekilinin daha olduğu yönündeki söylentiler, bu süreci Saadet Partisi’nde daha da zor duruma sokacağını gösteriyor.

Editör: Elif Erbay