Gündem

ROK’a “gerizekalı ve ahlaksız” demişti…. AYM Aziz Yıldırım’ı haklı buldu!

Anayasa Mahkemesi, Rasim Ozan Kütahyalı’ya “Gerizekalı ve ahlaksız” diyen eski Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ı haklı buldu! Yüksek mahkeme, Yıldırım’ın sözünün “ifade özgürlüğü” olduğuna hükmetti.

Abone Ol

Fenerbahçe’nin eski başkanı Aziz Yıldırım, gazeteci Rasim Ozan Kütahyalı’ya yönelik söylediği; “Gerizekalı ve ahlaksız” sözünden ceza almadı. Yıldırım’ı Anayasa Mahkemesi de haklı buldu.

Yıldırım, Fenerbahçe Başkanı olduğu dönemde, 18 Nisan 2016’da Kütahyalı için; “Gerizekalı ve ahlaksız” tanımını yapmış, bunun üzerine Kütahyalı mahkemeye başvurmuştu. 

“İfade özgürlüğünün ihlali”

İlk derece mahkemeleri ve istinafın, sözleri nedeniyle Yıldırım’a verdiği 3 bin 480 TL para cezası, Yıldırım tarafından bireysel başvuru hakkı çerçevesinde Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. Yüksek mahkeme, önceki kararları ifade özgürlüğünün ihlali olarak niteleyip son sözü söyledi ve cezayı iptal etti. 

Aziz Yıldırım’ın sarf ettiği sözleri gerekçe gösterilerek, 3 bin 480 TL para cezası ödemesi, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından ifade özgürlüğü ihlali olarak değerlendirdi. Başvuruyu değerlendiren AYM, Yıldırım’ı haklı bularak, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Yeniden yargılama yapılacak

Kararda, “Yalnızca soyut bir değerlendirmeyle söz konusu ifadelerin hakaret suçunu oluşturduğunu kabul eden ilk derece mahkemesi ve istinaf merciinin başvurucunun mahkûmiyeti bakımından ileri sürdüğü gerekçenin, mahkûmiyetin zorunlu toplumsal bir ihtiyaca karşılık geldiğini ortaya koyacak nitelikte, başvurucunun ifade özgürlüğüne yapılan müdahale için ilgili ve yeterli olduğunu söylemek mümkün olmamıştır” değerlendirmesi yapıldı.

AYM, söz konusu ihlalin ortadan kaldırılması ve yeniden yargılamanın yapılması için dosyanın İstanbul Anadolu 37. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.