İnternette örgütlüler!... ‘İncel’ akımı cani gençler üretiyor! İnternette örgütlüler!... ‘İncel’ akımı cani gençler üretiyor!
Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Hamas’ın İsrail katliamlarına yanıt olarak başlattığı El Aksa Tufanı harekatıyla başlayan son İsrail-Hamas çatışması, birinci yılını geride bıraktı. Çatışma daha ilk günlerinden itibaren İsrail'in planlı ve bilinçli soykırımına dönüştü. Bir yılda sadece Gazze’de çoğu çocuk ve kadın 41 binden fazla insan öldürüldü. Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te katledilenler ve enkaz altında kaybedilenler bu rakamlara dahil değil.

1 yılda Gazze’deki nüfusun yüzde 6’sını yok eden İsrail, son haftalarda namlusunu Lübnan’a çevirdi. Hem karadan yürütülen işgal girişiminde hem de hava saldırılarında daha şimdiden 2 bini aşkın insan öldürüldü.

Ortadoğu’yu bir yıldır kan gölüne çeviren İsrail saldırganlığının ne zaman duracağını ve ABD’nin bu saldırganlıktaki rolünü Gümüşhane Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Muhammed Şahinoğlu’na sorduk.

ABD soykırımda aktif bir role sahip

ABD’nin İsrail’in saldırganlığında birinci dereceden aktif bir rolü olduğunu söyleyen Şahinoğlu, Amerika’nın İsrail’e desteğinin ekonomik ve askeri destekle sınırlı olmadığını, uluslararası hukuk ve diplomasi açılarından destek verdiğini belirtti.

ABD’nin NATO müttefiki olan Türkiye’ye bile vermediği silahları İsrail’e verdiğini vurgulayan Şahinoğlu, Amerika’nın İsrail’e sağladığı ekonomik desteğin de oldukça yüksek boyutlarda olduğunu ifade etti.

ABD’nin İsrail ile 2016 yılında, gelecek 10 yıl için 38 milyar dolar askeri yardım yapılması için anlaştığını hatırlatan Şahinoğlu, yıllık 3,8 milyar dolar gibi bir meblağa denk düşen bu büyük miktarın ödenmeye devam ettiğini vurguladı.

BM İsrail aleyhine karar alamaz hale geldi

İsrail’e desteğin diplomasi ve uluslararası hukuk boyutunda da devam ettiğini belirten Şahinoğlu, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde İsrail aleyhine alınacak bütün kararları veto ettiğini hatırlatarak BM’nin İsrail aleyhine bir girişimde bulunamaz hale geldiğini söyledi.

Bu durumun İsrail’in pervasızca davranmasına neden olduğunu söyleyen Şahinoğlu, bu koşullarda İsrail’in çatışmayı istediği şekilde sürdürdüğünü, koyduğu hedeflere ulaşana kadar da durmaya niyetinin olmadığını söyledi.

Devletlerle halklar ayrı tutulmalı

Uluslararası kamuoyunun tepkilerini sorduğumuz Şahinoğlu, bu konuda devletlerle halkların ayrı tutulması gerektiğini belirterek büyük devletlerin halkları soykırıma tepki gösterseler de devlet yöneticilerinin İsrail’i desteklemeye devam ettiklerini söyledi.

ABD ve diğer Batılı büyük güçlerin devlet yöneticilerinin İsrail’e desteklerinin devam ettiğini belirten Şahinoğlu, bu ülkelerde İsrail’i protesto eden halka güvenlik güçlerinin verdiği sert tepkileri hatırlattı.

İsrail 1948’den bu yana durmadan yayılıyor

Büyük devletler düzeyinde İsrail’e karşı yaptırım kararları alınmadığı ve destek devam ettiği sürece İsrail saldırganlığının son bulmayacağını aktaran Şahinoğlu, İsrail’in kuruluş tarihi olan 1948 baz alınırsa o tarihten bu yana yayılmacılığın devam ettiğini söyledi.

Şahinoğlu, son olarak ABD somut bir adım atmazsa İsrail yayılmacılığının yakın zamanda durmayacağını söyledi.

Editör: Ercan Çankaya