Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Güvenlik Konseyi üyeleriyle gerçekleştirdiği toplantıda nükleer silahların kullanımına dair uyarılarda bulundu.

Batılı ülkeleri hedef alarak, olası hava ve uzay saldırılarına karşı nükleer silah kullanma ihtimallerini göz önünde bulundurabileceklerini ifade etti.

Toplantıda, nükleer caydırıcılık politikalarının güncellenmesi gerektiği vurgulandı. Putin, nükleer silah bulundurmayan bir devletin, nükleer silah sahibi bir ülkenin desteğiyle Rusya’ya yönelik bir saldırı gerçekleştirmesinin, Rusya’ya karşı ortak bir saldırı olarak değerlendirileceğini belirtti.

İsrail'in güneyine İHA saldırısı İsrail'in güneyine İHA saldırısı

Putin, nükleer silah kullanımına ilişkin koşulları da netleştirerek, güvenilir istihbarat alındığında hava ve uzay saldırıları durumunda nükleer silahların devreye girebileceğini ifade etti. Ayrıca, Belarus’a yönelik olası saldırılarda da nükleer silah kullanma hakkını saklı tuttuklarını vurgulayarak, bu konunun Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile mutabakata varıldığını açıkladı.

Batı'ya nükleer tehdidi

Rus lider, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Belgenin son haline göre nükleer silahları olmayan ülke, nükleer silahları olan başka bir ülkenin desteğiyle Rusya’ya karşı ortak saldırısını ele alıyor. Belgede, Rusya'nın nükleer silah kullanımına geçişinin koşulları da açıkça belirtiliyor. Hava ve uzay saldırı silahlarının büyük çaplı fırlatılması ve devlet sınırımızı geçtiğine ilişkin güvenilir bilgiler aldıktan sonra bu olasılığı değerlendireceğiz. Stratejik veya taktik uçakları, seyir füzeleri, insansız hava araçları, hipersonik ve diğer hava araçlarını kastediyorum” 

Toplantıda, nükleer caydırıcılık alanındaki devlet politikasının temel ilkelerine de değinen Putin, nükleer caydırıcılığın uygulandığı ülkeler ve askeri ittifakların kapsamının genişletildiğini, ayrıca askeri tehditler listesinin eklendiğini belirtti. Bu açıklamalar, uluslararası arenada Rusya'nın nükleer stratejisiyle ilgili endişeleri artırabilecek bir durumu ortaya koyuyor.

Editör: Ömer Göyce