ABD'nin Missouri eyaletinde 26 yıl önce cinayetten hüküm giyen idam mahkûmu Marcellus Williams, yeni deliller ve savcılığın mahkumiyetin bozulması talebine rağmen idam edildi.

Missouri Eyalet Ceza İnfaz Dairesi, Marcellus Williams’ın salı günü Bonne Terre'deki bir hapishanede zehirli iğneyle idam edildiğini açıkladı.  

Savcılık ve kurbanın ailesi, dava konusunda şüphelerini dile getirerek karara itiraz etti.  

Ancak idamı durdurabilecek son kurum olan ABD Yüksek Mahkemesi, infazına kısa süre kalan davaya müdahale etmeyi reddetti.

Missouri’nin Cumhuriyetçi Valisi Mike Parson ve eyaletin en yüksek mahkemesi, 55 yaşındaki Williams'ın ölümünden bir gün önce yapılan başvuruları da kabul etmemişti.

Hapishanede Müslüman oldu

Ceza infaz kurumu, Williams'ın el yazısıyla "Her durumda Allah'a hamd olsun!" yazdığı son sözlerini yayınladı.

Hak savunucuları, Williams'ın İslam'a geçtiğini ve Halife bin Rayford Daniels adını aldığını söyledi.

Cinayetle suçlandı

Williams, 1998 yılında evinde bıçaklanarak öldürülen eski bir gazete muhabiri olan Felicia Gayle'in evine zorla girerek bıçaklamakla ve hırsızlıkla suçlanıyordu.

Fakat Williams’ın cinayet yeri ya da silahıyla bağlantısı olduğunu gösteren herhangi bir delil bulunamadı.  

Asıl kovuşturmayı yürüten St. Louis savcısı Wesley Bell, davayla ilgili sorular nedeniyle infazın engellenmesine çalıştı.

Bell, infazın ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Eğer masumiyet konusunda en ufak bir şüphe varsa, ölüm cezası asla bir seçenek olmamalı" dedi.

Bell ayrıca yeni testlerde cinayet silahında Williams'ın DNA'sına dair hiçbir iz bulunmadığını, iki duruşma tanığının güvenilirliğinin tartışıldığını ve savcıların siyahi jüri üyelerini dışladığını belirtti.

Siyahi ve Müslüman

Mahkeme, Afro-Amerikalı Williams ile ilgili söz konusu kanıtların "alternatif bir fail göstermediğini ve Williams'ın öldürmediğine dair delil olmadığını” açıkladı.

Hindistan'da yağışların etkisiyle iki bina çöktü Hindistan'da yağışların etkisiyle iki bina çöktü

Bıçak üzerinde yapılan son incelemede, eldiven takmadan cinayet aletini tutan bir savcı ile bir soruşturma görevlisine ait DNA olduğu ortaya çıkmıştı.

Bıçaktaki bu yeni bulgular üzerine, savcılar ve Williams'ın avukatları ağustos ayında idam cezasının müebbet hapse çevrilmesi için davaya itiraz etti.

Eyalet Yüksek Mahkemesi, Missouri Başsavcısı Andrew Bailey'nin talebi üzerine itiraz reddedildi. Bir eyalet yargıcı, bıçaktaki delil eksikliğinin masumiyetini kanıtlamak için yeterli olmadığına karar vererek bu ayın başlarında mahkumiyeti onadı.

Missouri Yüksek Mahkemesi bu kararı pazartesi günü onayladı.

Cumhuriyetçi Partili Vali Parson da pazartesi günü Williams'ın af talebini reddetti.

Parson, infazdan sonra yaptığı açıklamada, "Hiçbir jüri üyesi veya yargıç, Williams'ın masumiyet iddiasını güvenilir bulmadı." Dedi.

Williams'ın Yüksek Mahkeme'ye verdiği af dilekçesinde, avukatları, Gayle'in ailesinin, suçluluğuna ilişkin şüpheler nedeniyle onun idam edilmemesi gerektiğini düşündüklerini ve ağustos ayında yapılan ömür boyu hapis cezası anlaşmasını onayladıklarını belirtti.

Williams'ı da temsil eden Missouri Batı Bölgesi Federal Kamu Savunma Ofisi'nden Laurence Komp ve Laine Cardarella, yazılı bir açıklamada, Williams'ın davasındaki "kabul edilen ırk ayrımcılığının" neden ele alınmadığını anlayamadıklarını söyledi.

Editör: Burçin Çelikkol