Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de gerçekleşen eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış’ın cenaze töreni sonrası gazetecilere erken seçim tartışmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

5 YIL SÜRMEZ

CHP Lider, erken seçimle ilgili soruya, şu cevabı verdi:

Erken seçim meselesinde CHP olarak istikrarlı bir şekilde aynı değerlendirmeyi yapıyoruz. Biz 31 Mart seçimlerinde oy isterken seçmenden bunun bir genel seçim olmadığını, yerel seçim olduğunu, tüm siyasi partilerin seçmenlerinden oy istediğimizi söylemiştik. Seçim gecesi 47 yıllık büyük başarıyı gösterdiğimiz ve birinci parti çıktığımızda da şunu söyledim.

Sinan Ateş Davası'nda 22 sanıktan 10’u tahliye edildi Sinan Ateş Davası'nda 22 sanıktan 10’u tahliye edildi

Biz aldığımız desteğin de kredinin de farkındayız. Bu sonuçları sadece partimize mal ederek bir erken seçim çağrısı yapamayacağım demiştim. Erken seçim ancak isterse halk ister demiştik. Tabi bunu çok olumlu yorumlayanlar olduğu gibi zaman zaman birinci parti ne için erken seçim istemiyor diye eleştirilerde de bulunanlar oldu. 5 yıl tamamlanmaz 1,5 yıl sonra erken seçim olur."

7 ilin milletvekili dağılımı değişti; İstanbul'un 2, Hatay ile Kütahya'nın ise 1'er azaldı 7 ilin milletvekili dağılımı değişti; İstanbul'un 2, Hatay ile Kütahya'nın ise 1'er azaldı

ERKEN SEÇİMİN BELLİ ŞARTLARI VAR

Özel, CHP'nin birinci parti olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:

O günden bugüne 4 aydır bütün anketlerde, bütün yine yayınlanan hepinizin takip ettiği, her tarafta gündem olan anketlerde de dördüncü ay üst üste bu Pazar erken seçim olsa, bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz? CHP her ay farkı bir puan daha açarak, birinci parti durumunu muhafaza ediyor. Bu bizim açımızdan çok önemli. Bu şartlarda erken seçimi halkın isteyip istemediğine bakmak lazım. Seçimden hemen sonra bir erken seçim talebi yokken, her ay bu talep biraz daha artıyor. Bu sesi her yerde duyuyoruz. Şu an itibariyle erken seçim isteyenlerle istemeyenler arasında belirgin bir farklılık yok ama toplumun yarıya yakınında bir erken seçim talebi var.

Erken seçim talebi yükseldikçe biz bu talebi seslendirmeye devam ederiz. Ben buradan şunu ifade etmek isterim. Erken seçim yapılabilmesi için 360 milletvekilinin oyuna ihtiyaç var. Bugün için böyle bir milletvekili sayısı bizde ve muhalefette yok zaten. İktidar istemeden erken seçim teknik olarak mümkün değil. Ancak siyasi olarak da erken seçime direnebilmenin belli şartları var. Ekonomi bu kadar kötüye gidiyorken siz asgari ücrete zam yapmazsanız, 10 bin liralık emekli maaşı dünyanın hiçbir yerinde izah edilemez bir noktadayken 270 Euro gibi Avrupa Birliğinin üyesi bir çok ülkedeki emekli maaşlarını 10’da biri, 8’de biri noktasındayken siz bu sese kulak tıkarsanız, üzüm üreticisinden çay üreticisine, fındık üreticisinden buğday üreticisine hepsini perişan ederseniz, esnafı bu kadar zor durumdayken duymaz, halen daha faizlerini artırırsanız ve para yok dediğiniz sırada da yandaş müteahhitlerinizi, müteahhit firmalarının hala daha vergi ödemedikleri ortaya çıkıyorsa, bıçak kemiğe dayanır, vatandaş erken seçim ister. Sizi gönderir.

Benim değerlendirmem şudur. Dün gazeteci arkadaşım sorduğunda, ‘Bence 5 yıl tamamlanmaz, 2,5’uncu yılda, tam ortasında bir erken seçim olur. Bugünden 1,5 yıl sonrası olası görüyorum.’ İstiyor muyum? Vallahi gelecek hafta olsun istiyorum. Gelecek ay olsun istiyorum erken seçim. Parti birinci partiyken, bu kadar zor durumdaki insanların umudu CHP olmuşken ben neden erken seçim istemeyim? 130 milletvekilimizle, AKP ve MHP oy vermediği taktirde erken seçim kararı alınamıyorsa, bizim burada erken seçim dememizin ya da dememizin teknik bir karşılığı yok. Ama siyaseten, hele hele böyle devam edeceklerse, kesinlikle ve kesinlikle erken seçim kaçınılmaz olur."

Kaynak: CHP.org.tr

AK Parti'de 6 il başkanı daha değişecek AK Parti'de 6 il başkanı daha değişecek

Editör: Kemal Ilıkkan