Başkent Belgrad'da düzenlenen yemin töreninde konuşan Vucic, erkekler için 75 günlük zorunlu askeri hizmetin yürürlüğe gireceğini duyurdu. Kadınlar ise gönüllü olarak askeri hizmet yapmaya devam edebilecek.

AfD’nin başarısı Almanya’yı harekete geçirdi… 9 komşunun tamamına sınır kontrolü AfD’nin başarısı Almanya’yı harekete geçirdi… 9 komşunun tamamına sınır kontrolü

"Orduya ihtiyacımız var"

Vucic, bu kararın saldırı amacı taşımadığını, Sırbistan'ın karşı karşıya olduğu tehditlere karşı bir caydırıcı güç oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, Vucic, "Topraklarımızı korumak için güçlü bir orduya ihtiyaç duyuyoruz" ifadelerini kullanarak, ülkenin savunma kapasitesini artırmanın önemine dikkat çekti.

Zorunlu askerlik uygulamasının yürürlüğe girmesi için kararın parlamentoda kabul edilmesi gerekiyor. Uygulamanın 2025 yılı itibarıyla hayata geçirilmesi bekleniyor. Hırvatistan’ın da aynı tarihte zorunlu askerlik uygulamasına geri döneceği biliniyor.

3. Dünya Savaşı'na hazırlık mı?

Kararın 3. Dünya Savaşı'na yönelik bir hazırlık olduğu tartışılıyor. Başta ABD'de başkan adayı Donald Trump olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin liderleri yaklaşan savaş konusunda hazırlıklı olduklarını kaydetmişti. Eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, dünyanın şu anda 3. Dünya Savaşı'na hazırlık aşamasında olduğunu vurgulamıştı.

Editör: Ömer Göyce