Azerbaycan Cumhuriyetine bağlı olan Nahcıvan Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından “Ülkeye araçları ile birlikte giriş yapan yabancı ülke vatandaşlarının, Nahcıvan’dan çıkış yaparken depolarındaki akaryakıtlarının ölçülerek, fazla olan akaryakıtın litre başına 0,60 ABD doları vergi alınması” kararı uygulamaya girdi.

İşte açıklamanın detayları:

Nahcıvan Türk Başkonsolosluğu Ticaret Ateşeliği tarafından önemli açıklama :

  • Nahçıvan topraklarını terk eden taşıtların belgelerinde kayıtlı depolarında geçirilen benzin ve/veya dizel yakıtların her 1 (bir) litresi için 0,6 ABD Doları spesifik gümrük vergisi alınacak,
  • Nahçıvan topraklarında yabancı plakalı binek araçları ile yük taşıma araçlarının yakıt depoları giriş ve çıkışlarda kontrol edilerek, çıkış anında depolarında girişte bulunandan daha fazla yakıt bulunması halinde aradaki farktan yukarıda belirtilen miktarda gümrük vergisi alınacak,
  • Tarım ve inşaat alanlarında kullanılan araçlara Nahçıvan’dan transit geçişte maksimum 300 litre akaryakıt satılacak.
  • Bu açıklamaya göre Nahcıvan’a özel araçları ile seyahat edecek olan Türk vatandaşlarının ülkeye girerken depolarında bulunan akaryakıt ölçülerek kayıt altına alınacak. Nahcivan’dan tekrar Türkiye’ye dönüş yaparlarken akaryakıt depoları tekrar ölçülecek. Depoda ülkeye giriş yaptıkları akaryakıt miktarından fazla akaryakıt çıkarsa 1 (bir) litre başına 0.60 ABD doları spesifik gümrük vergisi alınacak.
  • Açıklamada yer alan bir diğer hususta ise Tarım ve İnşaat malzemesi taşıyan ile Nahcivan topraklarından transit geçiş yapacak olan yabancı ülke araçlarına da sadece 300 litre akaryakıt satışı serbest olacak. 300 litrenin üzerinde akaryakıt alacak olan Tarım ve İnşaat malzemesi taşıyan araçlar ile Nahcivan topraklarından transit geçiş yapacak olan yabancı plakalı araçlara ise yine 1 (bir) litre başına 0.60 ABD doları spesifik gümrük vergisi alınacak.

Kovit 19 tedbirleri kapsamında Türkiye ile karayolu kapısı olan Sederek Sınır kapısını 1 Temmuz 2022 tarihinde 90 günlük süreyle kapatan Nahcıvan Özerk Cumhuriyeti, 1 Ekim 2022 tarihinde karayolu girişinin tekrar açılacağını duyurmuştu.

Haber: Nazmiye Hacıkasımoğlu