Dünya

Moskova Devlet Üniversitesi’nin Avrupa’daki tek şubesi kapandı

Batının Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’ya yönelik uyguladığı yaptırımların etkisinin son örneği yüksek öğrenimde görüldü. Moskova Devlet Üniversitesi’nin Avrupa’daki tek şubesinin faaliyetleri sona erdi.

Abone Ol

Slovenya’nın Koper kentinde bulunan Moskova Devlet Üniversitesi’nin (MGU) Avrupa’daki tek şubesi de faaliyetlerini sona erdirdi.

RIA Novosti’ye açıklama yapan MGU Rektörü Viktor Sadovniçiy, kapatma kararının üniversite yönetiminden değil, Slovenya’daki şubenin yöneticilerinden geldiğini ve bu kararın kendilerine resmi bir mektupla bildirildiğini açıkladı.

Avrupa’daki tek şube kapatıldı

MGU’nun Slovenya şubesi, 2017 yılında Avrupa’daki şirketler için Rusya pazarında uzmanlar yetiştirme hedefiyle açıldı.

Slovenya hükümeti başlangıçta bu projeye büyük destek sağlamış, şubenin kurulması için 500 bin Euro fon ayırmıştı. Ancak, 2024 yılı mayıs ayında Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Koper’deki şubenin kapatılması yönünde bir öneride bulundu.

Ancak Sadovniçiy, Rusya ile Avrupa ülkeleri arasındaki eğitim iş birliğinin devam etmesini istediği gerekçesiyle üniversitenin öneriye uymadığını söyledi.

Eğitimden kültüre her alanda yaptırım

MGU’nun Slovenya’daki şubesinin kapanması, Rusya ile Batı arasındaki gerilimlerin eğitim alanına yansımasının son örneği oldu.

Ukrayna savaşının başlamasının ardından kısa süre içerisinde Rusya'ya 10 binin üzerinde yaptırım uygulandı.

Batılı kurumların tarih, edebiyat, spor ve medya gibi pek çok alana yayılan hatta ‘Dostoyevski’ye uzanan absürt yaptırımları son olarak, dijital mecralarda uygulanan sansür ile Avrupa ve ABD’de okuyan Rus üniversite öğrencilerine kadar genişletildi.

Rusya İnsan Hakları Sorumlu Yetkilisi Tatyana Moskalkova, Avrupa'daki üniversitelerde öğrenim gören Rus öğrencilerin kayıtlarının silindiğini açıkladı.

İtalya'daki Milano-Bicocca Üniversitesi, Yazar Paolo Nori’nin Dostoyevski üzerine vereceği dersi iptal etti. Üniversite, kararın gerekçesini 'polemiklerden kaçınmak' olarak açıkladı.