Kanada, geçtiğimiz yıl Sih liderin öldürülmesinde rol aldıkları gerekçesiyle 6 Hintli diplomatı sınır dışı etti.

Kanada Dışişleri Bakanlığı, Niijar suikastı soruşturması kapsamında, Sih liderin öldürülmesinde rol oynadığından şüphelenilen 6 üst düzey Hintli diplomat ve konsolosluk yetkilisini sınır dışı edildiğini açıkladı. 

Bakanlık açıklamasında, “Bu kişileri sınır dışı etme kararı büyük bir dikkatle ve Kanada polisinin 6 kişiyi Nijjar soruşturmasının şüphelisi olarak tanımlayan geniş, açık ve somut kanıtlar toplamasından sonra alındı” denildi.

Hindistan da misilleme olarak altı Kanadalı diplomatı ülkeden gönderdi ve Kanada’daki elçisini geri çekti.

"Demir Kubbe" nasıl delindi? Cevabı Hizbullah’tan… "Demir Kubbe" nasıl delindi? Cevabı Hizbullah’tan…

Kanada’dan Hindistan yönetimine suçlama

Kanada Başbakanı Justin Trudeau konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Hindistan'ın hata yaptığını belirterek, Kanada'daki suç eylemlerini desteklemekle suçladı.

Trudeau, soruşturmayı yürüten Kanada polisinin ortaya çıkardığı kanıtların görmezden gelinemeyeceğini belirterek, “Kanıtlar tek bir sonuca götürüyor. Kanada'nın kamu güvenliği için tehdit oluşturmaya devam eden suç faaliyetlerini engellemek gerekiyor. İşte bu nedenle harekete geçtik" ifadelerini kullandı.

Yeni Delhi, iddiaları reddetti

Hindistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Kanada'nın Yeni Delhi Maslahatgüzarının Bakanlığa çağrıldığı ve Hintli “diplomatların asılsız şekilde hedef alınmasının kabul edilemez olduğunun aktarıldığı” bildirildi.

Açıklamada ayrıca Trudeau hükümeti, Hint diplomatların güvenliğini tehlikeye atmakla suçlanarak, “Mevcut Kanada hükümetinin onların güvenliğini sağlama konusundaki kararlılığına inancımız kalmamıştır. Bu nedenle Hindistan, hedef alınan diplomat ve yetkilileri geri çekme kararı almıştır" denildi.

Kriz bir yıldır devam ediyor

Hindistan ve Kanada arasında restleşmeye dönen kriz, 2023 yılının haziran ayında “ayrılıkçı” Sih lider Hardeep Singh Nijjar suikastiyle başladı.

Modi hükümetinin terörist ilan ettiği Sih lider Nijjar, Kanada’nın Britanya Kolombiya’sı eyaletinde öldürülmüştü.

Kanada, eylül ayında ayrılıkçı Sih liderin öldürülmesinde Hindistan'ın rolü olabileceğine ilişkin kuvvetli iddialar olduğunu ve soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Hindistan ise iddiaları saçma diye niteleyerek reddetti. Buna tepki olarak Kanadalılara vize işlemlerini durdurduğunu açıkladı.

Sih lider neden öldürüldü?

Hindistan'ın Pencap eyaletinden olan Hardeep Singh Nijjar, 1997'de Kanada'ya taşındı.

Hindistan nüfusunun % 2'sini oluşturan dini azınlık olan Sihlerin, Britanya Kolombiyası eyaletinde yaşayan lideri olarak tanınan Nijjar, 2007 yılında Pencap'ta altı kişinin ölümü ve 40 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan sinema saldırısı ile 2009’da Sih Hintli siyasetçi Rulda Singh’a yönelik suikast dahil çeşitli davalardan dolayı Hindistan Terör Yasası kapsamında aranıyordu.

Yeni delhi yönetimi, Nijjar’ın Britanya Kolombiyası'nda terör faaliyetleri yaptığını iddia ederek Hindistan’da ve Kanada’da medya kampanyası başlatarak hakkında bilgi sağlayacak kişi ya da kişlere ödül verileceğini ilan etti.

Kanada polisi, Nijjar'a yönelik iddialarla ilgili “Kanada'da hiçbir zaman suçlama olmadığını” bildirdi.

45 yaşındaki Nijjar, geçtiğimiz yılın haziran ayında, Vancouver banliyösünde bulunan bir Sih tapınağının yakınında kimliği belirsiz iki kişi tarafından vurularak öldürüldü.

Yakınları, ölümünden önce Kanada istihbarat servisleri tarafından kendisine "öldürülecekler listesi" verildiği yönünde uyarı yapıldığını söyledi.

Editör: Burçin Çelikkol