Güney Afrika'da yabancı düşmanlığı tartışmasının merkezindeki 22 yaşındaki güzel Chidimma Adetshina, Instagram hesabında Nijerya'nın Bağımsızlık Günü'nü kutladı ve paylaşımının altına şu notu düştü:

"Mutlu Yıllar. 64 Yaşındaki Nijerya. Yeni Miss Universe Nijerya olarak kültürel çeşitlilik, köklü tarihi miras ve sarsılmaz dayanıklılık açısından zengin bir ülkeyi temsil ediyorum. Bağımsızlık Günü sadece özgürlüğümüzü kutladığımız bir gün değil, aynı zamanda millet olarak birliğimizi, sevgimizi, uyumumuzu ve gücümüzü sergilediğimiz gündür.”

Kara kıtada ırk tartışması

Miss SA (Güney Afrika) yarışmacısının ebeveynlerinin kökeniyle ilgili sosyal medyada başlayan tartışmalar yarışmadan çekilmesi için baskıya dönüşmüştü.

Olaylar İçişleri Bakanlığının soruşturma başlatmasına ve soruşturma sonunda annesiyle ilgili kimlik sahteciliği yapmış olabileceği iddia edilmesine kadar geldi. 

Nijeryalı bir baba ve Mozambikli bir annenin kızı olarak Johannesburg’a yakın Soweto’da doğan Adetshina, ülke yasalarına göre Güney Afrika vatandaşı.

Ancak konu yalnızca Adetshina'nın doğum belgesinin teknik ayrıntılarıyla sınırlı kalmadı, Güney Afrikalı olmanın ne anlama geldiği ve ülkeyi temsil etmeye kimin layık görüldüğü konusunda bir tartışma başlattı.

Tartışma, Güney Afrika'nın barındırdığı toplumların milliyet ve aidiyet hakkındaki gerginliklerini de gün yüzüne çıkarttı.

Yarışmanın organizatörleri, Adetshina'nın uygunluğuna ilişkin gerekli özeni gösterdiklerini ve katılmaya uygun olduğunu savundu.

Ancak bu, diskalifiye edilmesi için yürütülen sosyal medya kampanyasını durduramadı. Politikacılar da devreye girdi ve Kültür Bakanı Gayton Mackenzie'nin sağ eğilimli Yurtsever İttifak partisi tartışmaya katılarak Adetshina’yı mahkemeye vermekle tehdit etti.

Baskılar arttıkça, yarışma organizatörlerinin de teşvikiyle İçişleri Bakanlığı Adetshina'nın uyruğunu araştırdı ve annesinin sahte kimlik çıkarmış olabileceğine dair kanıtlar bulduğunu açıkladı. Bu da Adetshina'nın yasal statüsünü daha da karmaşık hale getirdi.

O artık Miss Universe Nijerya

Adetshina yarışmaya iki gün kala Instagram'daki paylaşımında, "Çok dikkatli bir değerlendirmeden sonra, ailemin ve benim güvenliğim için yarışmadan çekilmek gibi zor bir karar aldım" yazarak yarışmadan çekildi.

 Miss South Africa yarışmasından çekildiğine dair haberin duyulmasının hemen ardından, Miss Universe Nijerya organizatörleri devreye girerek onu "babasının memleketini temsil etmek" için yarışmaya katılmaya davet etti. Adetshina, bu daveti kabul etti.

Miss Universe Nijerya finali yaklaşırken, birçok Güney Afrikalı onun arkasında kenetlendi ve güzellik yarışması yolculuğu boyunca ona destek oldu.

Sosyal medyadaki rüzgâr bu defa tersine döndü ve Adetshina, Miss Universe Nijerya finaline birkaç gün kala neredeyse 20.000 oyla hızla öne geçti.

ABD, İsrail’in İran’a yumruk değil fiske atmasını istiyor ABD, İsrail’in İran’a yumruk değil fiske atmasını istiyor

Miss Universe Nijerya 2024'ü kazanan Adetshina, babasının ülkesinde bir keşif yolculuğuna çıktı ve coşkuyla karşılandı.

Adetshina, Kasım ayında Mexico City'de düzenlenecek Miss Universe güzellik yarışmasına katılacak.

Editör: Burçin Çelikkol