Mogadişu'daki güvenlik yetkilileri, Mısır'a ait bir geminin Somali'ye önemli miktarda askeri sevkiyat gerçekleştirdiğini söyledi.

Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Muhammed Nur, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, silahlara dair ayrıntı vermeden Mısır'a teşekkür etti.

Mısır’dan gelen sevkiyatın, Somali ile Etiyopya arasındaki ilişkilerin kötüleştiği bir dönemde bir ay içinde gelen ikinci sevkiyat olduğu bildirildi.

Afrika Boynuzu'nda değişen ittifaklar

Mısır ile Somali ilişkilerindeki bu yakınlaşma, Afrika Boynuzu'nda artan gerginliği ve değişen ittifakların sonucu olarak değerlendiriliyor.

Reuters’in liman yetkililerine dayandırdığı habere göre, pazar günü gelen bir savaş gemisinde taşınan askeri kargoda, uçaksavar silahları ve topların da yer aldığı belirtildi.

Eski dostlar düşman oldu

Etiyopya, El Kaide bağlantılı Eş-Şebab terör örgütüne karşı mücadelede Mogadişu hükümetini destekledi.

Ancak Etiyopya'nın bu yılın başında Somaliland Cumhuriyeti ile kıyı şeridinin bir bölümünü kiralamak için ön anlaşma imzalamasının ardından Somali ile arası açıldı.

Öte yandan Etiyopya ve Mısır arasında Nil Nehri üzerindeki Hedasi Barajı anlaşmazlığı on yıldan fazla sürdü.  

Uluslararası tanınırlığı olmayan Somaliland, silah sevkiyatından dolayı "derinden endişe duyduğunu" açıkladı.

Somaliland Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Zaten kırılgan bir ortamda kontrolsüz silah yayılımı, çeşitli grupların kendi çıkarlarını korumak amacıyla kendi stoklarını edinmeye çalışmasıyla bir silahlanma yarışı riskini artırıyor" dedi.

Bölgedeki gerginliğin bir başka göstergesi olarak Mısır, hafta sonunda Somaliland'da yaşayan vatandaşlarına güvenlik nedeniyle ülkeyi terk etme çağrısı yaptı.

BAE Devlet Başkanı: ABD ile ortaklığa sarsılmaz bağlılığımız var BAE Devlet Başkanı: ABD ile ortaklığa sarsılmaz bağlılığımız var

İlk sevkiyat

Mısır'dan Somali'ye silah sevkiyatının ilki ağustos ayında, Kahire’den iki askeri uçakla gerçekleşti.

Söz konusu teslimat, Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud'un ağustos ayının başlarında Kahire'ye yaptığı resmi ziyaret sırasında imzalanan anlaşmanın ardından geldi.

Etiyopya o dönem, "Diğer aktörler bölgeyi istikrarsızlaştırmak için önlemler alırken biz boş duramayız" demişti.

Somali Savunma Bakanı ise Etiyopya'nın "ağlamayı bırakması" gerektiğini, herkesin "ektiğini biçeceğini" söyledi.

Editör: Burçin Çelikkol