Yüz felci, fasiyal sinirin çeşitli nedenlerle etkilenmesi sonucu yüzdeki mimik kaslarının hareketlerinde azalma veya kayıp ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Medical Park Ordu Hastanesi'nden Fizyoterapist Berkay Eren, bu durumun tanısının konulması ve tedavi planının oluşturulması açısından nedenin belirlenmesinin önemli olduğunu vurguluyor.

Eren, yüz felcinin santral (beyinsel) veya periferik (kulak ve boyun hastalıkları gibi) nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Santral nedenli felçlerin daha nadir olduğunu ancak periferik nedenli felçlerin daha sık görüldüğünü ifade ediyor. Hangi nedenle ortaya çıktığının anlaşılmasının tedavi süreci için kritik olduğunu vurgulayan Eren, tedavi yaklaşımlarının bu doğrultuda belirlenmesi gerektiğini aktarıyor.

Ani Başayığ Hızlı İlerliyor

Özellikle Bell paralizisi adı verilen bir tür yüz felci, ani başlayabilir ve hızla ilerleyebilir. Bu durumda, hastalarda yüzde 85-90'ının zamanla tamamen iyileştiği belirtiliyor. Ancak risk altında olan gruplar arasında şeker hastaları, ileri yaş grubundakiler ve hamileliğin son dönemindeki bireyler öne çıkıyor. Bu grupların daha dikkatli olması ve belirtiler konusunda bilinçli olmaları gerekiyor.

‘Ağrılardan eklem enjeksiyonu ile kurtulmak mümkün’ ‘Ağrılardan eklem enjeksiyonu ile kurtulmak mümkün’

Tedavi sürecinde, doktor gözetiminde kortizon ve antiviral ilaçlar gibi medikal tedavilerin yanı sıra fizik tedavi de önemli bir rol oynuyor. Bu süreçte, hastaların yüz kaslarını güçlendirmek ve sinirsel iletimi düzeltmek için fizyoterapi uygulamaları yapılıyor. Tam düzelme sağlanamayan durumlarda ise plastik cerrahi müdahaleler gerekli olabiliyor.