Dolar ve euro piyasasında son durum ne? 19 Eylül 2024 Dolar ve euro piyasasında son durum ne? 19 Eylül 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Fatih Karahan başkanlığında hafta için yapılan 3. Enflasyon Raporu sunumunun ardından ekonomistler, gelecekteki döviz kurlarına ilişkin beklentilerinde farklılıklar görmeye başladı.

TCMB, mesajlarında "sıkı para politikası" vurgusunu yineledi; enflasyon beklentisini 2024'te yüzde 38, 2025'te yüzde 14 olarak korudu.

"DOLAR KURU İÇİN 40 LİRAYI  GEÇMESİ BEKLENMEMELİ"

Bazı ekonomistler, "2025 enflasyon hedefi yüzde 14 ise doların o yıl sonunda 40 TL'yi aşmasının beklenmemesi gerektiği" görüşünü ortaya koydu.

TCMB sunumunun ardından USD/TL kuru sınırlı bir düşüş göstererek 33.42'ye geriledi; daha sonra dolar kuru 33.58'den işlem gördü.

TCMB'nin yaptığı sunumun, döviz kurlarındaki yatay seyre yakın seyrin uzun süre devam edebileceği mesajını verdiğini belirten GCM Yatırım Ekonomisti Evren Kırıkoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, “Hedeflenen 2025 enflasyonu gerçekten %14 ise, 2025 yılı sonunda USD/TL kurunun 40’ı geçmesi beklenmemeli” görüşünü dile getirdi.

FAİZ İNDİRİMLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Merak edilen bir diğer konu ise TCMB’nin faiz indirimlerine ne zaman başlayacağı… Ekonomist Altuğ Özaslan da blog yazısında, “Eylül ve Ekim enflasyonu belirleyici olacak. Şartlar sağlanırsa Kasım ve Aralık aylarında 250 puanlık indirimler gündeme gelebilir. Benim beklentim Ocak 2025’te başlaması… Temkinli söylemlere bakılırsa, faiz indirim hızının ve süresinin daha yavaş olma ihtimali makul görünüyor.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi