Mahlep mis kokusu ile hamur işlerine tatlılara çöreklere kurabiyelere mis gibi bir tat veren kiraz meyvesinin yabani bir türü olarak bilinir. Besin değeri bakımından oldukça zengindir. İçerisinde lif protein ve karbonhidrat bulunur. Mahlep boyu on metreye kadar uzanan yabani bir ağaç da oluşan meyvelerdir. Beyaz ve siyah olmak üzere iki türü vardır. Ülkemizde Amasya, Çorum , Tokat, Mardin, Van ve Erzurum illerinde yetiştirilir . 

Mahlebin İnsan Vücuduna Faydaları 

Mahlep için oldukça faydalıdır. Mahlep vücudu hastalıklara karşı korur ve vücudun direncini arttırır balgam söktürücü özelliği vardır. Mahlep astım nefes darlığı solunum yolu hastalıkları gibi hastalıklar için de oldukça faydalıdır. Anti diyabetik özelliklerinden dolayı şeker hastalığına da iyi geldiği bilinmektedir. Vücuda enerji verir ve dinçlik sağlar.

Karaciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur güçlü bir antioksidan özelliği vardır. Bu özellik sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kemik sağlığı için de oldukça etkilidir. İçerisinde bulunan kalsiyum kemik gelişimini destekler . Sindirim sistemi üzerinde de oldukça etkilidir bağırsakların sağlıklı ve hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Mahlebin Faydaları

Bal Mahlep Karışımı 

Bal mahlep karışımı kış aylarının vazgeçilmez ürünüdür. Üst solunum yolu rahatsızlıklarına oldukça iyi gelmektedir. Bu nedenle kışın çok fazla tüketilir. Boğaz ağrısı grip nezle burun akıntısı gibi şikayetlerde oldukça etkilidir.

Gençler için alarm zilleri: Abur cubur tüketimi beyin sağlığını tehdit ediyor Gençler için alarm zilleri: Abur cubur tüketimi beyin sağlığını tehdit ediyor

Üç dört gün bal mahlep karışımını düzenli kullanırsanız hiçbir şeyiniz kalmaz ve kısa süre de toparlanırsınız.  Sağlık açısından bu kadar sağlıklı olan bu karışım aynı zamanda damak tadınıza da uyum sağlayacaktır. Tatlı ve sıcak içilen bu karışım özellikle kış günlerinin vazgeçilmezleri arasında yerini alacaktır.

Bal Mahlep Karışımını Kimler Tüketebilir? 


Bal mahlep karışımını kronik bir rahatsızlığı olmayan ya da bal ile mahlebin karşı bir alerjisi olmayan herkes tüketebilir. Ama bir yaş öncesi bebeklerde kullanımı önerilmez. Bir yaştan sonra ise doktor kontrolünde doktoruna danışarak vermelisiniz. Onun dışında yetişkinler günde iki defa sabah akşam bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde bu karışımı tüketebilir.