Koronavirüs (Covid-19) hastalığı SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu genellikle solunum ve temas yoluyla bulaşan bir bulaşıcı hastalıktır.

Koronavirüs İlk Olarak Nerede Görüldü?

Koronavirüs hastalığı ilk olarak 2019'da Çin'in Vuhan kentinde görülmüş ve hızla tüm dünyaya yayılmıştır.

Koronavirüs Hastalığı (Covid-19) Belirtileri Nelerdir?

Koronavirüs hastalığı belirtilerinden en yaygın olanı yüksek ateş, öksürük, yorgunluk, tat alma ve koku duygusunun geçici kaybıdır. Bunun yanı sıra boğaz ağrısı, baş ağrısı, ağrı ve sızı, ishal, ciltte döküntü veya el ve ayak parmaklarında renk değişimi, gözlerde kızarıklık veya tahriş gibi semptomları da nadiren görülmektedir.

Solunum güçlüğü veya nefes darlığı, konuşma veya hareket kaybı, bilinç bulanıklığı, göğüs ağrısı gibi çok ciddi semptomlar da görülebilmektedir. Bu hastalığı kimi insanlar hafif atlatırken kimileri için ölümcül bir hastalık süreci haline gelebilmektedir. Hastalığın bulaş yolları ise şu şekilde sıralanabilir.

  • Damlacık yoluyla veya temas yolu ile bulaşır. Bu sebeple maske takmak, sosyal mesafenin  korunması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir. 
  • Koronavirüs ile enfekte olan bireylerde semptomlar 5-6 gün içinde ortaya çıkabileceği için herkes risk altındadır. Bu sebeple bu belirtilerden biri veya birileri varsa kişilerin kendilerini izole ederek sağlık kuruluşlarına telefon ile haber verilmesi ve durumun bildirilmesi gerekmektedir. 
Koronavirüs

Yapılan test veya testler sonucunda Covid-19 pozitif ise sağlık personeli ve hekimler kontrolünde tedavisi belirlenmelidir. Kişi sağlık kuruluşunda veya evde izole edilerek tedavileri sağlanmalıdır. 

Koronavirüs Hastalığında Yüksek Riskli Grupta Kimler Yer Alır? 

KOAH gibi kronik solunum yolu hastalığı olan bireyler, diyabetik, astımlı ve yaşlı bireyler risk altındadır.

Koronavirüs (Covid-19) hastalığı SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Bakteriyel bir hastalık olmadığı için antibiyotiklerin bu hastalığa herhangi bir etkisi yoktur ve koronavirüs hastalığı tedavisinde kullanılması etkisizdir.

Koronavirüs Hastalığından Korunmak İçin Türkiye'de Uygulanan Aşı Var mıdır?

Koronavirüs hastalığından korunmak için Türkiye'de aşı uygulaması mevcuttur. Fakat sadece belli kriterleri karşılayanlara bu aşılar uygulanmaktadır. Koronavirüs hastalığı (Covid-19) için Türkiye'de şuan için 3 tip aşı bulunmaktadır. Bunlar; Sinovac, Biontech ve Türkovac'tır.