Fidan: Esad’la görüşmeye hazırız Fidan: Esad’la görüşmeye hazırız

ARZU ERDOĞRAL / HABER ANALİZ

Bugün, yani 12 Ağustos, Yahudi/İsrail tarihinde yıkım, sürgün ve savaşla anılan yaslı bir gün. Böyle olunca, komplo teorisyenlerine gün doğdu. 

Komplocular, İran’ın bugün İsrail’e yıkıcı bir saldırı gerçekleştireceğini düşünüyor. Ancak İran’ın, İsrail’in (ve ABD’nin) gerçekleri bu teorileri yalanlıyor.

Önce Nabukadnezar, sonra Romalılar

Komplocuların gündeme getirmesiyle hatırlansa da, tarihte 12 Ağustos günleri Yahudiler açısından pek de parlak geçmemiş. Ünlü Babil Kralı Nabukadnezar, Kudüs’ün Yahudilerini M.Ö. 586’da bir 12 Ağustos günü sürgüne yollamış. 

Romalılarsa M.S. 66’da başlayıp 73’te biten süreçte Yahudileri hem kırıp hem sürgün etmiş ve hem de Kudüs’ü yakıp yıkmış. Bugün bir duvarı (Ağlama Duvarı) ayakta kalan Süleyman Tapınağı da yine bir 12 Ağustos günü Roma askerlerince yerle bir edilmiş. 

Yahudiler bu iki olayı yüzlerce yıldır yas günü olarak anıyor ve 12 Ağustos’ta 24 saat boyunca oruç tutup hiçbir şey yiyip içmiyorlar ve yas ritüeli uyguluyorlar. Yahudi literatüründe bu güne ‘Tişa Beav’ deniyor. 

Arap-İsrail Savaşı da 12 Ağustos’ta başlamıştı

Yahudilerin inancına göre Tişa Beav, kutsal gün cumartesine denk gelemez, gelirse yas bir sonraki gün tutulur. Bugün, yani 12 Ağustos 2024 dışında Tişa Beav’ın cumartesine denk geldiği bir başka gün de Arap-İsrail arasındaki ‘6 Gün Savaşları’nın çıktığı 1967 yılında yaşanmıştı. 

Mesih inancına sahip radikal Yahudiler, Mesih’in cumartesine denk gelen bir 12 Ağustos’ta Kudüs’teki ‘Altın Kapı’dan giriş yapacağına inanıyor. 

…Ve katı gerçekler!

Tüm bunlar komplo teorisyenlerini harekete geçirmeye yetti. Televizyon ekranlarında, bugün gün bitmeden İran’ın İsrail’e saldıracağını dillendirmeye devam ediyorlar.  

Komplocuların iddiası bir yana, İran’ın uyguladığı bekleyerek gerginliği sürdürme stratejisi, İsrail’in uyguladığı saldırıya misliyle karşılık verme stratejisi ve ABD’nin kayıtsız şartsız İsrail’in yanında yer alması gerçeği dikkate alındığında, bu günün savaş başlatacak, İsrail’i yıkıma götürecek bir süreci başlatması epey zor görünüyor. Uzmanlar, İran’ın İsrail’e yönelik gerçekleştireceği ciddi bir ‘doğrudan saldırının’, molla rejiminin çökmesiyle sonuçlanacak bir süreci başlatabileceğini düşünüyor.

Editör: Kemal Ilıkkan