Dünya

Kırgızistan'da darbe girişimi engellendi; ev yapımı bombalar, silahlar, mühimmat...

Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi, ülkede bir darbe girişiminin engellediğini duyurdu. Darbe girişimini planlayan "dini ideolojiyi fanatik bir şekilde savunan" grup etkisiz hale getirildi.

Abone Ol

Kırgızistan'da darbe girişimi başarısız oldu. Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi’nden yapılan açıklamada, "Kırgızistan'ın istihbarat kurumları, ülkede iktidarı zorla ele geçirme girişimini engelledi" ifadeleri yer aldı. 

Darbe girişimine kalkışan grubun, "suç ideolojisini destekleyen ve dini ideolojiyi fanatik bir şekilde savunan kişilerden oluştuğu" kaydedildi.

Aramalarda ev yapımı bombalar, silahlar, mühimmat, kurşun geçirmez yelekler, telsizler, polis üniformaları, insansız hava araçları ve aşırılıkçı yayınlar bulundu.

DARBE GİRİŞİMİ DEĞİL DARBE HAZIRLIĞI

Samimi Haber’in Kırgızistan yerel kaynaklarından edindiği bilgilere göre, olay bir darbe girişiminden çok, bir darbe hazırlığının deşifre edilmesine daha yakın bir içerik taşıyor. Bilgilere göre, Kırgızistan’ın istihbarat ve güvenlik kurumu Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi’ne (DUGK) bağlı çalışan özel servis, iktidarı zorla ele geçirme planları yapan bir grubun faaliyetini, gözaltılar yapmak suretiyle engelledi. 

Darbe hazırlığındaki hücrenin ilk aşamada beş üyesi kitlesel isyanlar düzenlemek, sosyopolitik durumu istikrarsızlaştırmak ve iktidarı zorla ele geçirmek amaçları taşıdığı gerekçesiyle gözaltına alınıp, DUGK’un geçici gözaltı merkezine götürüldü.

İlk gelen bilgiler, beş kişinin her hangi bir örgüt bağlantısının henüz belirlenemediği, ancak yakın geçmişteki darbe girişimlerine bakıldığında, bir örgüt bağlantısı bulunmasının güçlü ihtimal olduğu yönünde.

3-4 KİŞİLİK BİR GRUBUN İŞİ

Kırgızistan Savunma Bakanlığına bağlı Terörle Mücadele Biriminde çalışan bir yetkili ismini yayınlamamak kaydıyla yaptığı açıklamaya göre, darbe teşebüsü "Sadece 3-4 kişilik bir subay ekibinin manifestosu gibi" düşünülmeli.

Kırgızistan’da bu tip operasyonların çok sık olduğunu vurgulayan yetkili, "İslamcı bir grupla ilişkileri olduğuna dair bir emare yok. Türkiye’deki yansıması bu şekilde gerçekleşiyor lakin ülkede herşey stabil ve normal durumda. Kırgız sistemi eski Sovyet rejiminin kalıntısı gibi bir sistem" dedi.

İran yeniden sandık başında: Mesut Pezeşkiyan mi, Said Celili mi? İran yeniden sandık başında: Mesut Pezeşkiyan mi, Said Celili mi?