Ahu Tuğba sevenlerini korkuttu Ahu Tuğba sevenlerini korkuttu

Bir çalışanın işten ayrılması, emekli olması durumunda ödenen kıdem ve ihbar tazminatı hesaplama nasıl yapılır? Bu soru özellikle emekli olacakların veya işten ayrılmak durumunda olanların alacakları toplu parayla ilgilidir. SGK ya bağlı olarak çalışan bütün herkesi kapsar ve ilgilendirir.

Kıdem tazminatı ödenme durumunda yapılan hesaplamaların en önemli ölçütü çalışma gün sayısıdır. SGK ya bağlı olarak çalışılan gün sayısı ve yatırılan pirim miktarları kaç lira tazminat alacağınızı belirler. Bunun için uygulanan yönetmelik çerçevesinde hazırlanmış formüller bulunmaktadır.

Kıdem Tazminatını Kimler Alabilir?

Öncelikle çalışanların bilmesi gereken husus, bu uygulamanın kimleri kapsadığıdır. İşyerinden haksız yere çıkartılıyorsanız veya emeklilik şartlarını taşıyorsanız bu tazminatı alabilirsiniz. Tabi en az 1 yıl o işte çalışıyor olmanız şartı da var. 1475 sayılı iş kanunu ile düzenlenmiş olan kıdem tazminatı alma şartları arasında birçok durum sıralanmıştır. Mesela evlendikten sonra bir yıl içerisinde işten ayrılmak isteyen bayanlar da bu kanuna tabi tutulmuştur. Kıdem ve İhbar Tazminatı Hesaplama

İhbar Tazminatını Kimler Alabilir?

İşçi veya işverenin uyması gereken temel kurallardan birisi de iş akdinin fesih edilmesi ile ilgilidir. Eğer işveren çalışanın işten ayrılmasını isterse bunu belirli bir süre öncesinde duyurması gerekir. Bu durum karşılanmadığında işçi lehine ihbar tazminatı alma hakkı doğar. İhbar tazminatı hesabında işçinin çalışma süresi ve aldığı brüt ücret esas alınır. Çalışma süresi altı aydan kısa olanlar iki haftalık ücret tahakkuk ettirilir. İhbar tazminatı hesaplaması yapılırken bu çalışma süreleri önem taşır. Eğer çalışanın kıdem tazminatı alma hakkı da var ise o da ayrıca ödenir.

Kıdem ve İhbar Tazminatında Hesaplama Kriterleri Nelerdir?

Her iki tazminatın hesaplanması için çalışma gün sayınız ve aldığınız brüt çıplak ücretin önemi büyük. Kıdem tazminatının hesaplanması sırasında aldığınız ücretle beraber, yol parası, yemek parası, çocuk yardımı da dahil edilir. Kıdem tazminatı hesabında tavan ücret esas alınmak zorundadır. Ortalama olarak 7.000 lira brüt ücreti olan bir çalışanın, yıllığı 7.700 gibi düşünülmelidir. Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplama nasıl yapılır? Sorusunun yanıtında gün sayısı önemlidir.