BKM'nin verilerine göre, Türkiye'deki kredi kartı sayısı Eylül 2023 itibarıyla 127,2 milyon, banka kartı sayısı 192,8 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 103,1 milyon adede ulaştı. Toplamda 423,1 milyon kart bulunurken, bu rakam geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11'lik bir artış gösterdi. 

Kredi kartı ödemeleri öne çıktı

Eylül ayında yapılan toplam 1,45 trilyon TL'lik kartlı ödemenin 1,22 trilyon TL’si kredi kartlarıyla gerçekleştirildi. Kredi kartı ödemelerinde yıllık bazda yüzde 86’lık bir büyüme kaydedildi. Banka kartlarıyla yapılan ödemeler 200,3 milyar TL'ye ulaşırken, ön ödemeli kartlarla gerçekleştirilen ödemeler ise 28,8 milyar TL oldu. Özellikle ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde yüzde 104'lük artış dikkat çekti.

İnternetten kartlı ödemeler yükselişte

İnternetten yapılan kartlı ödemelerde de büyük bir artış yaşandı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 88 artarak 428,5 milyar TL'ye yükselen internetten kartlı ödemeler, toplam kartlı ödemelerin yüzde 29’unu oluşturdu. İnternetten ödeme adedi ise yüzde 11 artışla 225,1 milyon adet oldu.

2025 yılı bütçesi açıklandı! En büyük pay hangi alanlara ayrıldı? 2025 yılı bütçesi açıklandı! En büyük pay hangi alanlara ayrıldı?

Temassız ödemeler yaygınlaşıyor

Temassız ödemeler, kartlı ödeme alışkanlıklarında önemli bir yer edinmeye devam ediyor. Eylül ayında yapılan temassız ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 93 artış göstererek 458,8 milyar TL’ye ulaştı. Toplam ödeme adetlerine bakıldığında, temassız ödemeler yüzde 21 artışla 1,05 milyar adede yükseldi. Eylül ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4'ü temassız olarak gerçekleştirildi.

Bu veriler, Türkiye'de dijital ödeme alışkanlıklarının giderek arttığını ve özellikle temassız ödeme ile internetten alışverişin yaygınlaştığını gösteriyor. Kart kullanımının her geçen gün daha da artması, dijitalleşmenin ve teknolojinin finansal sistemdeki önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Editör: Elif Erbay